Revoluția Română din 1989 a început în Cluj-Napoca în după-amiazia zilei de 21 decembrie. Manifestațiile au debutat în momentul în care muncitorii se întorceau înspre casă după schimbul de tură din fabricile urbei. Pe întinsul municipiului au existat patru zone în care au avut loc proteste, mai exact în zona Fabricii de bere, Piața Mărăști, Hotelul Astoria și Piața Unirii.
Colonelul magistrat Cătălin Ranco Pițu, procuror militar șef în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare este semnatarul rechizitoriului Dosarului Revoluției din 1989.
Acest document aduce clarificări și informații inedite despre Revoluția Română din 1989. Evenimente mai puțin cunoscute din timpul Revoluției, dar care au fost consemnate în rechizitoriu au devenit tot mai mediatizate in ultima perioadă.
Rechizitoriul Revoluției Române din 1989 cuprinde și o serie de pasaje dedicate evenimentelor petrecute la Cluj-Napoca. Așadar, vom expune mai jos evenimentele petrecute la Cluj-Napoca în timpul Revoluției din 1989, așa cum au fost consemnate în Rechizitoriul Dosarului Revoluției din 1989.
Cluj-Napoca până în 21 decembrie 1989, ora 12:00
În rechizitoriul Revoluției este precizat că:
„În intervalul de timp 16-20 decembrie 1989, în municipiul Cluj-Napoca şi în judeţul Cluj, nu au fost înregistrate evenimente deosebite care să evidenţieze acţiuni revendicative la adresa conducerii superioare de partid şi stat.”
În 21 decembrie, aproximativ ora 12:00, Nicolae Ceaușescu este nevoit să își încheie mitingul din București datorită haosului generalizat din fața Pieței Palatului. Evenimentul a fost televizat, iar astfel au apărut primele scântei ale Revoluției și la Cluj-Napoca.
„În ziua de 21 decembrie 1989, în jurul orelor 12:00, în timp ce postul naţional de televiziune transmitea mitingul desfăşurat la Bucureşti în Piaţa Palatului, în momentul în care preşedintele Ceauşescu Nicolae a fost obligat să-şi întrerupă discursul şi transmisia TV a încetat, din clădirea aflată din Piaţa Libertăţii din Cluj-Napoca s-a strigat de mai multe ori „Victorie!”
Persoanele aflate în piaţă la acel moment au aflat despre evenimentul din Bucureşti şi au început să-i oprească pe trecători cu intenţia de a organiza un prim miting de solidaritate cu acţiunile revoluţionare din Timişoara şi Bucureşti.”
21 decembrie 1989, ora 15:00, au loc primele manifestații
În jurul orei 15:00 un grup de aproximativ 20 de persoane a început să protesteze împotriva dicataturii ceaușiste în actuala Piața Unirii.
„În jurul orelor 15:00, un grup de aproximativ 15-20 de persoane s-a adunat în Piaţa Libertăţii şi au început să scandeze „Jos dictatura!”, „Libertate!” şi să cânte „Deşteaptă-te române”. Urmarea a fost că în piaţă s-a adunat un număr tot mai mare de clujeni.”
Ora 15:30, primele vehicule militare își fac apariția în centrul orașului.
„În jurul orelor 15:30, în Piaţa Libertăţii a oprit un autocamion militar din care au debarcat militari ai MApN. La debarcare, militarii au fost întâmpinaţi cu reacţii diverse.
Unii protestatari au rămas calmi, alţii i-au huiduit şi jignit, spre militari fiind aruncate diverse obiecte contondente. Aceste acţiuni au provocat o stare de tensiune în rândul militarilor care se aflau încă din 17 decembrie 1989 sub efectele stării de alarmă. Astfel, în jurul orelor 16:00, din ziua de 21 decembrie 1989, evenimentele au evoluat rapid şi au degenerat.”
Rechizitoriul menționează că în 21 decembrie 1989, după ora 16:00 se înregistrează victime în centrul orașului.
„În zona intersecţiei străzilor Napoca şi Universităţii s-au înregistrat 11 decese şi 23 de răniţi. Cercetările efectuate la faţa locului au relevat că fiind atacat de manifestanţi, cpt. Carp Dando – comandantul subunităţii MApN – s-a prăbuşit la pământ şi a declanşat un foc de armă din pistolul pe care-l avea în mână. Concomitent, ofiţerul a strigat către militarii în termen pe care îi comanda ”Trageţi!”, iar aceştia au deschis foc de avertisment sau în pământ, doi dintre ei trăgând direct asupra manifestanţilor. La scurt timp, în zonă au apărut forţele aparţinând MI care i-au împrăştiat pe demonstranţi. Acest eveniment a rămas controversat”
Totodată, în rechizitori este relevat că din acel punct evenimentele degenerează total.
„Noile forţe de represiune aduse în centrul municipiului au fost primite de mulţime cu agresivitate, având în vedere morţii şi răniţii aflaţi la locul respectiv. Militarilor în termen li s-a strigat să-şi împuşte comandanţii şi să se alăture manifestanţilor. Au fost sparte vitrinele unor magazine, a fost răsturnat un container ce a fost transformat în tribună pentru cei care doreau să se adreseze mulţimii, fiind înregistrate şi încercări de lovire sau dezarmare a militarilor.
În jurul orelor 17:00, mai mulţi manifestanţi au rostogolit spre dispozitivul militar containerul folosit până atunci ca tribună. Sub presiunea grupului ce avansa compact, militarii i-au somat pe manifestanţi şi apoi au executat foc. În urma situaţiei create, o persoană a fost ucisă şi alte şapte rănite.”
Evenimentele din după-amiază zilei de 21 decembrie 1989, în zona Piața Mărăști
„Tot în ziua de 21 decembrie 1989, în jurul orelor 17:00, în zona Piaţa Mărăşti din Cluj-Napoca a fost deplasat un detaşament format din 27 de militari în termen, conduşi de 5 ofiţeri. În această zonă s-au adunat câteva sute de persoane care scandau lozinci anticeauşiste şi cereau democraţie. Din mulţime au fost aruncate asupra militarilor obiecte contondente.
Drept urmare, militarii au executat foc de avertisment. Numitul R.I. s-a desprins din mulţime şi s–a repezit asupra dispozitivului militar, iar în momentul în care a ajuns lângă acesta, a fost împuşcat mortal.
În cursul serii, persoane din rândul manifestanţilor au oprit două autobuze şi le-au îndreptat spre dispozitivul militar cu intenţia de a-l sparge. Asupra autobuzelor şi manifestanţilor s-a executat foc, fiind rănite două persoane” se expune în documentul citat
Manifestațiile de lângă Hotel Astoria și Calea Moților
Un dispozitiv militar a fost format în ziua de 21 decembrie și în proximitatea actualei Străzi Horea.
„În după amiaza aceleiaşi zile, pe podul de peste râul Someş, aflat în apropierea Hotelului Astoria, a fost realizat un dispozitiv format din 17 militari, doi subofiţeri şi un ofiţer. Aceştia au ajuns la faţa locului cu trei TAB-uri. Imediat, în apropiere s-a coagulat un grup de aproximativ 30 de manifestanţi, momente în care ofiţerul ce comanda efectivele a ordonat ca militarii să blocheze trecerea peste pod. La faţa locului a sosit o nouă coloană de manifestanţi, situaţia a degenerat, militarii au făcut uz de armă, producând moartea a trei persoane şi rănirea altor opt”
Tot în același timp evenimente tragice au avut loc lângă Fabria de Bere, pe Calea Moților.
„În acelaşi timp, în zona intersecţiei Călea Moţilor cu străzile Clinicilor, Coşbuc, Ilie Măcelaru şi Moldovei, a fost dispusă o subunitate formată din 58 de militari MApN, comandată de un ofiţer. Ca şi în celelalte zone, apariţia trupelor a provocat reacţia locuitorilor municipiului Cluj-Napoca. Şi aici situaţia a degenerat în confruntări soldate cu morţi şi răniţi, militarii deschizând foc de avertisment la comandă. În urma acţiunilor ce au avut loc în această zonă, s-au înregistrat 9 persoane decedate şi 15 rănite.”
Noaptea de 21/22 decembrie 1989 și încetarea ostilităților la Cluj-Napoca
Violențele s-au temperat în Cluj-Napoca după noaptea de 21/22 decembrie. Odată cu fuga cuplului dicatatorial atmosfera a devenit una în preponderent calmă pe străzile orașului și nu s-au mai înregistrat evenimente majore.
„În cursul nopţii de 21/22 decembrie 1989, situaţia a devenit calmă şi nu au maifost înregistrate incidente. Ziua de 22 decembrie 1989 a fost marcată de revenirea demonstranţilor în centrul municipiului. Aceştia au acţionat preponderent paşnic. Deşi au mai fost semnalate provocări izolate, militarii din dispozitivele de apărare nu au răspuns, iar în unele situaţii s-au solidarizat cu demonstranţii. După anunţarea fugii cuplului Ceauşescu, treptat, s-a realizat dezangajarea unităţilor militare din contactul cu populaţia municipiului. Până în seara zilei de 22 decembrie, în municipiul Cluj-Napoca situaţia a rămas calmă.”
sursa foto articol: Răzvan Rotta