Deputatul clujean Remus Lăpușan (PSD) a susținut în Parlament o declarație politică privind necesitatea promovării moștenirii lui Constantin Brâncuși. El a propus ca Muzeul „Brâncuși” din Târgu Jiu să devină principalul centru dedicat artistului, reunind lucrările din diverse muzee. De asemenea, a atras atenția asupra necesității clarificării drepturilor de autor și a inițierii unor programe educaționale pentru tineri, astfel încât opera și spiritul inovator al lui Brâncuși să fie mai bine cunoscute și apreciate.
Redăm integral declarația politică a deputatului Remus Lăpușan:
„Doamnelor și domnilor deputați,
Astăzi, doresc să aduc în atenția dumneavoastră o problemă de importanță națională: promovarea patrimoniului cultural al lui Constantin Brâncuși în România și liberalizarea accesului la imaginea operelor sale.
În ceea ce privește promovarea patrimoniului cultural al marelui sculptor în România, se cunoaște faptul că, în urma unor inițiative legislative social-democrate mai vechi, a fost înființat, în anul 2015, Muzeul Național „Constantin Brâncuși”, la Târgu-Jiu, oraș în care se află și celebrul Ansamblu Monumental „Calea Eroilor”. Admirabilă și necesară, existența acestui muzeu își ratează însă miza, câtă vreme nu deține o colecție, fie și minimală, a operelor lui Constantin Brâncuși. Turiștii nu pot călca pragul acestui muzeu care poartă numele lui Brâncuși pentru a vedea expoziții exclusiv digitale cu lucrările sale. Este inadmisibil. Dacă, la Paris, Atelierul „Brâncuși” își întâmpină vizitatorii cu lucrările artistului român, la fel trebuie să se întâmple și în România. Militez, așadar, pentru reunirea tuturor operelor lui Brâncuși, aflate în colecțiile altor muzee din țară, în muzeul de la Târgu-Jiu.
Cât despre liberalizarea accesului la imaginea operelor lui Constantin Brâncuși, insist asupra faptului că, peste 3 ani, în 2028, drepturile de autor care protejează opera artistului vor expira. Până atunci, ele rămân deținute de societatea VISARTA, fără acordul căreia nu au putut și nu pot fi reproduse și comercializate imagini cu lucrările sculptorului gorjean (nici măcar cu piesele Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”, comandat de Liga Națională a Femeilor Gorjene, prin Arethia Tătărescu, și donat orașului Târgu-Jiu!), ceea ce a făcut extrem de dificilă promovarea turistică a patrimoniului românesc al acestuia. De aceea, vreau să împărtășesc astăzi cu dumneavoastră convingerea mea că instituțiile abilitate trebuie să se implice urgent în pregătirea unei strategii de marketing cultural care să facă posibilă reproducerea și diseminarea profesionistă a imaginii operelor lui Constantin Brâncuși.
Nu în ultimul rând, consider că e necesară familiarizarea tinerelor generații cu opera lui Constantin Brâncuși, dar și cu spiritul tenace care a făcut-o posibilă. Pledez, deci, pentru alocarea de fonduri pentru burse „Brâncuși”, de studiu în străinătate, pentru studenții merituoși, pentru tabere de creație „Brâncuși”, pentru tinerii talentați, pentru excursii tematice „Pe urmele lui Brâncuși”, pentru elevii eminenți și fără posibilități materiale – așa cum a fost, la vârsta tinereții, și cel care a știut că nimic nu crește la umbra marilor arbori.”