FORT, despre transportul gratuit al elevilor: În lipsa listelor cu elevii care beneficiază de gratuitate, operatorii de transport trebuie să emită bilete de călătorie contracost

Reprezentanţii Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT) au explicat cum va funcţiona transportul gratuit al elevilor în prima zi de şcoală şi au afirmat că în lipsa listelor cu elevii care au gratuite operatorii de transport trebuie să emită bilete de călătorie contracost. Apoi, aceştia vor depune o întreagă documentaţie pentru recuperarea sumelor respective şi vor aştepta pentru o perioadă nedeterminată să primească banii de la stat.

Reprezentanţii FORT au transmis duminică, printr-un comunicat de presă, că modelul de gratuitate pentru transportul elevilor a eşuat de fiecar dată în ultimii 30 de ani.
“Cu un simulacru de consultare publică atât în procesul de dezbatere cât şi în cel de avizare, încalcând legislaţia europeană, Guvernul a decis pentru a 16-a oară în 30 de ani să acorde dreptul la gratuitate pentru transport,  elevilor ce nu pot urma cursurile şcolare în localitatea de domiciliu. Nici de această dată însă nu au reuşit să aplice în mod european o măsură şi asta din încercarea disperată de a evita să îşi asume şi financiar ceva/cumva. Acest model a eşuat de fiecare dată în ultimii 30 de ani însă cei cocoţaţi în vârful scaunelor de prin ministere se pare că nu au şcolari acasă sau în familie”, se arată în comunicat.
Reprezentanţii FORT explică şi ce înţelege Guvernul prin transport gratuit.
“Un mecanism extrem de complicat şi complex ce implică liste, verificări, documentaţie plimbată de la o instituţie la alta şi într-un final o mare pagubă şi bătaie de joc în raport cu elevii, părinţii acestora şi evident operatorul de transport. Un mecanism ce încalcă din nou prevederile Reg. CE1370 aşa cum se arată chiar şi în avizul dat de CES.

La dezbaterea acestor norme, printre alte observaţii şi propuneri, reprezentanţii Federaţiei Operatorilor Români de Transport au cerut un lucru simplu şi de bun simţ, ocolit însă de Guvern şi anume un termen legal cuprins în norme pentru efectuarea plăţilor către transportatori”, a explicat FORT.
Sursa citată menţionează că în prima zi de şcoală nu poate fi aplicată această gratuitate.
“Evident că luni începe şcoala şi pentru că HG-ul a apărut vineri – 8 septembrie, nici elevii, nici unităţile şcolare sau inspectoratele şi evident nici firmele de transport nu pot aplica nimic din această gratuitate, drept pentru care s-a instalat haosul. Din nou, în aceeaşi manieră penibilă şi cu acceaşi lipsă de dialog constructiv, sfidând toate amendamentele perfect justificate, politicul încearcă într-un mod penibil să îşi salveze imaginea şi atât.
Toţi cei afectaţi însă de această nouă hotărâre de guvern, rămân să se descurce, fiecare cum poate şi toate acestea în condiţiile în care era atât de simplu dacă se dorea cu adevărat susţinerea acestor elevi…modelul oricărei ţări europene”, a mai arătat FORT.
Reprezentanţii Federaţiei Operatorilor Români de Transport explică şi ce se va întâmpla concret în prima zi de şcoală.
“În lipsa listelor cu elevii ce beneficiază de gratuitate, ce nu pot apărea peste weekend, operatorii de transport trebuie să emită bilete de călătorie contracost. Ulterior, numai după primirea listelor, cel mai devreme după 1 octombrie, vor depune o întreagă documentaţie pentru recuperarea sumelor aferente titlurilor gratuite oferite şi vor aştepta pentru o perioadă nedeterminată să primească banii de la stat. Exact ca în trecut, după îndelungi aşteptări, nu vor mai putea acorda subvenţia către elevi din propriul buzunar şi o vom lua de la capăt.
Lipitorii de afişe din aparatul guvernamental nu au înţeles nici până acum că singura cale firească este să acorde transport gratuit tuturor elevilor iar contractele de servicii publice cu operatorii de transport să prevadă compensarea din bugetele CJ-urilor sau după caz a Ministerului Educaţiei pentru transportatori.
Nici educaţia şi nici serviciile publice nu reprezintă priorităţi pentru politicienii români iar acest lucru se reflectă încă odată,  începând de maine în drumul către şcoală, în buzunarul tuturor”, au mai transmis reprezentanţii FORT.
Distribuie articolul pe social media:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *