Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat, sâmbătă, la Cluj, că Universitatea Babeș Bolyai (UBB) a ieșit din top 1000 Shanghai datorită „unor provincialisme locale dar și datorită politicilor naționale”. „România educată ne-a scos din această zonă a clasamentului”, a spus Dîncu, citat de ziarul Făclia.
Senatorul PSD de Cluj spune că dacă UBB, UMF și UTCN s-ar uni, Cluj-Napoca ar avea o universitate în top 500 Shanghai.
„Faptul că avem un consorțiu al universităților care nu funcționează, avem nevoie de integrare. Universitățile mici încearcă să facă comasări pentru a fi mai puternice. Dacă s-ar uni UBB cu UMF-ul și UTCN am face o universitate care ar intra în primii 500 în Shanghai. Dacă am uni institutele private cu cele de stat și cu universitățile am putea publica mai mult în revistele științifice. Sunt niște lanțuri în care este importantă politica națională. Este mai important statul decât credem noi la prima vedere, deși există ideologia neoliberală de a scoate statul din orice și a face stat minimal, care se sufocă până la urmă pentru că nu poate finanța servicii medicale și nici educaționale”, a spus Dîncu.
„Un oraș de cinci stele care a ajuns la un anumit nivel și încercăm să gândim următorul nivel de dezvoltare pe plan urbanistic, economic și social. Avem rezultate importante în privința performanței economice, dar avem și dezechilibre majore care se nasc pe parcursul dezvoltării. Dezvoltarea nu este sistematică ci este lăsată la nivelul de căutare a profitului. În perioada comunistă, Clujul era un oraș dezechilibrat din perspectiva servicii versus industrie. În 1952, Clujul avea producția industrială de 48 la sută din PIB-ul orașului. În 1989 era de 72 la sută producție industrială pentru că era ideea că motorul trebuie să fie industria deoarece pe măsură ce cresc serviciile se va dezvolta o intelectualitate care se va opune comunismului. După 1989 s-a reechilibrat spre zona de servicii. Până la urmă contează eficiența cu care reușești să te integrezi în PIB. În cazul nostru, Clujul este singurul oraș în afară de București care produce peste 5 la sută din PIB. În acest moment, din datele statistice pentru 2019 apărute în Eurostat, Zona Metropolitană Cluj are un PIB per capita de 27.500 de euro.. Este printre cele mai dinamice din Europa, peste Polonia, Cehia și alte state”, a spus parlamentarul social democrat.
Precizăm că Vasile Dâncu este al doilea intelectual, după rectorul UBB, Daniel David, care propune unificarea celor trei universități clujene. Rectorul Universității de Medicină și Farmacie, Anca Buzoianu, a respins, întrebată de siteul Știri de Cluj, orice fel de inițiativă de unificare.
”Noi suntem validați științific, profesional, academic și nu ni se pare o idee bună, nu vrem să ne unim”, a declarat aceasta pentru siteul citat.