USR Cluj face un apel către Emil Boc să denunțe protejarea plagiatului prin noile legi ale educației

USR Cluj se opune noii forme a legilor educației, susținute de majoritatea guvernamentală PSD-PNL-UDMR, care încurajează plagiatul și amenință să slăbească standardele academice în rândul studenților și profesorilor, se arată într-un comunicat remis redacției de formațiunea politică.

Aceste legi apără plagiatele, pe care le definește simple „erori de citare”, în detrimentul integrității academice și riscă să subminează prestigiul învățământului superior din România, inclusiv al celui clujean. Astfel de măsuri aruncă la coș eforturile celor care se străduiesc să obțină rezultate academice și să promoveze excelența în educație.

USR Cluj îl îndeamnă pe primarul municipiului Cluj Napoca, Emil Boc, lider al PNL și profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, să facă presiuni asupra colegilor din coaliția PSD-PNL-UDMR să reconsidere aceste propuneri, să protejeaze și să susțină valorile academice, pe care le onorează ca profesor

„Este esențial ca legile educației să reflecte nevoile reale ale elevilor, profesorilor și instituțiilor de învățământ, să promoveze integritatea și excelența academică în România. Dacă legile slăbesc instrumentele prin care o universitate poate să verifice plagiatele, atunci universitatea nu va mai avea credibilitatea să demonstreze lumii academice internaționale că lucrările și cercetările proprii sunt inovatoare și originale. Implicit slăbesc credibilitatea Universității Babeș-Bolyai care reprezintă mândria orașului Cluj Napoca și a României. Între onoarea liderilor plagiatori, Nicolae Ciucă și Lucian Bode, și onoarea universităților, coaliția de guvernare a ales să o apere pe a primilor”, a declarat Oana Murariu, deputată USR de Cluj și președinta organizației USR Cluj.

În numele studenților și profesorilor onești și dedicați, USR Cluj cere guvernului să renunțe la aceste prevederi controversate și să asigure un sistem de educație modern, adaptat nevoilor societății și integru, care să contribuie la prestigiul instituțiilor de învățământ superior.

Distribuie articolul pe social media:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *