14 septembrie: curiozitățile istorice românești ale zilei

Data de azi este una cu o încărcătură deosebită în istoria românească, marcând o serie de evenimente notabile. Câteva dintre acestea, în ordine cronologică:

81: Domițian devine împărat al Imperiului Roman după decesul subit și prematur al fratelui său, Titus, după doar câțiva ani de domnie (fiind suspectată ulterior o otrăvire orchestrată chiar de Domițian, această perspectivă rămânând însă un mister al istoriei). Domițian ocupă un loc aparte în istoria meleagurilor românești, deoarece el este împăratul care a inițiat „preludiul” marilor războaie daco-romane din 101-102 și 105-106: el a organizat o invazie romană de amploare a Daciei în 86-88, fiind hotărât să pună capăt incursiunilor prădalnice întreprinse de „barbarii” daci în zona provinciilor sud-dunărene ale imperiului. Campania lui Domițian se va transforma însă într-un dezastru, Legiunea a V-a Alaude fiind anihilată, iar Cornelius Fuscus, prefectul Gărzii Pretoriene, fiind ucis chiar pe câmpul de luptă. Termenii păcii ulterioare vor fi unii umilitori pentru măreața Romă, Domițian angajându-se să îi acorde lui Decebal 8 milioane de sesterți pe an, regele dac devenind un suveran „clientelar” al imperiului. Această situație stânjenitoare va contribui în bună măsura la decizia împăratului Traian de a organiza noi campanii militare împotriva Daciei.

1472: domnul Moldovei, Ștefan cel Mare (1457-1504), s-a căsătorit cu moștenitoarea bizantină Maria de Mangop, a doua sa soție. Din această căsătorie s-au născut doi băieți gemeni: Iliaș (1473 – 1473) și Bogdan (1473 – 1479). Bogdan este înmormântat la mănăstirea Putna, alături de mama sa. Ca și prima căsătorie a domnitorului, și aceasta se va termina în mod tragic prin decesul soției sale – după doar câțiva ani, în 1477.

Maria de Mangop

1895: la numai cinci ani de la începerea lucrărilor, în prezența regelui Carol I și a unei numeroase și entuziaste asistențe, are loc inaugurarea podului peste Dunăre între Fetești și Cernavodă (proiectat și construit de inginerul Anghel Saligny), care devenea la acea vreme cel mai lung pod (4.088 m) din Europa Continentală și al treilea cel mai lung pod din lume.

                            Podul Regelui Carol

1928: A fost inaugurată „Crucea Eroilor” de pe Vârful Caraiman (Munții Bucegi), monument închinat eroilor ceferiști căzuți în timpul Primului Război Mondial, construit între anii 1926-1928, din inițiativa Reginei Maria și a Regelui Ferdinand I.

1940: Regele Mihai I semnează Decretul regal, prin care statul român este proclamat „Stat Național-Legionar”. Ion Antonescu este „Conducătorul” statului legionar și șeful regimului legionar, iar conducătorul Mișcării Legionare, Horia Sima, este numit vicepreședinte al Consiliului de Miniștri și ministru secretar de Stat.

2006: moare Silviu Brucan, politician român care a exercitat o influență considerabilă în perioada regimului comunist, dar și asupra procesului care a cauzat căderea acestuia în decembrie 1989 (n. 1916).

2015: moare Corneliu Vadim Tudor, om politic, scriitor și jurnalist român. A fost principalul artizan al curentului politic naționalist românesc de-a lungul perioadei postdecembriste, căpătând o popularitate fulminantă la finele anilor 90 și rămânând o importantă personalitate mediatică chiar și după pierderea proeminenței politice (n. 1949).  

Corneliu Vadim Tudor


Distribuie articolul pe social media:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *