Progresul fără precedent al civilizației umane de-a lungul ultimelor milenii face ca fiecare zi a calendarului să marcheze în prezent cel puțin câteva aniversări sau comemorări notabile. Mai jos vă prezentăm 10 episoade istorice interesante care s-au întâmplat, de-a lungul timpului, în această zi:
217: Împăratul roman Caracalla este asasinat, la vârsta de 29 de ani, de prefectul Gărzii Pretoriene, Marcus Opellius Macrinus, care obține astfel tronul. Cei doar 6 ani de domnie ai tânărului Caracalla au marcat o perioada plină de evenimente importante pentru istoria Imperiului Roman, câteva petrecându-se pe meleagurile pe care țara noastră le cuprinde în prezent. În anul 213 Caracalla a întreprins o călătorie în Dacia Romană, cu scopul de a întări această zonă de frontieră a imperiului. Numeroase inscripții și fragmente statuare descoperite de arheologi la Porolissum (Moigrad) atestă această vizită. În anul 214, Caracalla a dus o campanie ofensivă de mare anvergură împotriva triburilor Carpilor din apropierea Dunării.
1195: Împăratul bizantin Isaac al II-lea Angelos este orbit și detronat de propriul său frate, care devine împărat ca Alexios al III-lea Angelos. Un împărat controversat, Isaac al II-lea a rămas în istorie drept unul din cei mai ineficienți împărați bizantini, oferind posturi cheie unor personaje apropiate dar incompetente, în timp ce taxele provenite din provincii au fost risipite prin construcția unor proiecte arhitecturale megalomaniacale, în timp ce statele vecine cucereau teritorii bizantine cu o viteză nemaivăzută. Incompetența lui Isaac al II-lea a dus inclusiv la succesul revoltei Asăneștilor, care au reușit să instaureze Al Doilea Imperiu al Bulgariei (sau „Țaratul Vlaho-Bulgar”, cum este el numit în exclusivitate de istoriografia românească) în teritoriile provinciilor Moesia, Tracia și Macedonia.
1783: Țarina Ecaterina cea Mare a declarat anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, „de acum și pentru toate timpurile”, ca teritoriu rusesc, un eveniment care continuă, din păcate, să producă repercursiuni negative puternice în vremurile noastre, Crimeea fiind de aproape un deceniu obiectul unei dispute sângeroase între Federația Rusă și Ucraina.
1829: A apărut, la București, primul periodic din Țara Românească: Curierul Românesc, editat de Ion Heliade Rădulescu.
1880: A avut loc, la Teatrul Național din București, premiera îndrăgitei piese a lui I.L. Caragiale, „D-ale Carnavalului”.
1885: Trece în neființă, la vârsta de 68 de ani, C.A. Rosetti, om politic român, participant la Revoluția română de la 1848, și conducător de importante ziare și reviste. A fost una din cele mai marcante personalități politice autohtone în vremurile respective, fiind un susținător dedicat al cauzei unirii Principatelor Române.
1911: Se naște Emil Cioran, unul dintre puținii filosofi români care au influențat în mod semnificativ acest domeniu și în lumea occidentală, făcându-se remarcat drept unul din cei mai de seamă exponenți ai pesimismului filosofic, scrierile sale fiind dominate de conceptul suferinței umane. În perioada regimului dictatorial condus de Nicolae Ceaușescu, lucrările sale au fost interzise în România. Va trece la cele veșnice în 1995, la Paris, vârsta de 84 de ani.
1904: Franța și Marea Britanie semnează Antanta Cordială, convenție politică care se va metamorfoza ulterior, prin extindere, într-una din cele două mari alianțe combatante ale Primului Război Mondial (cealaltă fiind reprezentată de Puterile Centrale).
1999: Mii de persoane formează scuturi umane pe trei poduri din Belgrad și Novi Sad pentru a le proteja împotriva raidurilor NATO, în timpul intervenției occidentale din vremea crizei din Kosovo. Acest act de rezistență civilă a rămas în istorie drept una din cele mai memorabile imagini ale războiului respectiv.
2005: Peste patru milioane de oameni participă la funerariile papei Ioan Paul al II-lea, trecut la cele veșnice la vârsta de 84 de ani. Probabil cel mai notabil suveran pontif din istoria recentă, acesta s-a făcut remarcat prin criticile constante făcute la adresa comunismului ca mod de gândire, în ultimii ani ai Războiului Rece dintre Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică. Acțiunile sale au avut o rezonanță puternică mai ales în Polonia natală, care încă se afla în spatele Cortinei de Fier la momentul respectiv, cetățenii polonezi manifestând o contestare tot mai puternică a regimului dictatorial, nu în puțină măsură datorită încurajărilor venite din partea liderului catolic.