Apar noi televiziuni: TVR Sport și TVR Folclor!

Consiliul de administrație al TVR a aprobat, ieri, la Timișoara, lansarea a două noi canale: TVR Sport și TVR Folclor, anunță directorul general al televiziunii, Dan Turturică!
”Le mulțumesc colegilor mei din Consiliul de Administrație și din TVR că susțin și aceste proiecte, care se înscriu în misiunea dezvoltării televiziunii publice, pe care mi-am asumat-o la preluarea mandatului!
În luarea acestei decizii, a cântărit mult și promisiunea onorată pe care am făcut-o atunci când le-am cerut sprijinul, acum un an, pentru relansarea TVR Info și TVR Cultural: că voi face aceste proiecte fără fonduri bugetare suplimentare, fără noi posturi de conducere, cu folosirea mai eficientă a resurselor existente și cu investiții bine calibrate în tehnică.

Turturică: Vom valorifica mai bine arhiva imensă a televiziunii

Același lucru se va întâmpla și cu TVR Sport și cu TVR Folclor. În primul și în primul rând, vom valorifica mai bine arhiva imensă a televiziunii publice și dreptul de întâietate pe care îl avem la achiziția de programe sportive.

Ar fi o imensă greșeală să lăsăm în continuare miile de ore de înregistrări cu muzică populară de calitate, de emisiuni despre tradiții și folclor, de transmisii sportive să rămână îngropate în arhivă și să nu le oferim, încă o dată, telespectatorilor.
Ar fi o imensă greșeală să continuăm să refuzăm achiziția de competiții sportive naționale și internaționale, unele gratuite, cele mai multe la prețuri rezonabile, pentru că nu avem spațiu de emisie.
Ar fi o imensă greșeală să refuzăm această oportunitate de raport cost/beneficiu. Ne va costa foarte puțin să le aducem pe sticlă și pe online, iar impactul la public va fi mare. O demonstrează, zi de zi, audiențele pe care sportul și folclorul le fac pe canalele TVR.
Nu în ultimul rând, ambele canale reprezintă potențiale surse de venituri extra-bugetare”, a spus Turturică.

Bugetul TVR:415 milioane lei

El a mai explicat și de ce  TVR are nevoie de bani din publicitate, deși  primește bani de la buget. Iată cifrele rotunjite prezentat de șeful televiziunii
Bugetul alocat TVR pe 2023:
415 milioane lei
Cheltuieli:
Salarii 306 milioane
Societatea nationala de Radiocomunicatii 80 mil
Utilități 40 mil
TVR Moldova 11 mil
Organisme de gestiune colectiva 3.5 mil
TVA 1.2 mil
”Nu, nu ați greșit calculul. Bugetul primit de la stat nu acoperă nici măcar cheltuielile de bază ale TVR. Și atunci, de unde bani pentru acoperi diferența? De unde bani pentru producțiile televiziunii? De unde bani pentru investiții? Din surse proprii. Din cât vindem. De volumul de publicitate vândut depind supraviețuirea și dezvoltarea televiziunii publice. De aceea am avut nevoie de modificarea legii care să ne permită creșterea numărului de minute de publicitate – știam că ne vom nemulțumi telespectatorii, dar nu am avut de ales. Inclusiv pentru a genera noi venituri vom mai face proiecte precum TVR Sport și TVR Folclor. Statul nu ne va crește substanțial alocația în viitorul apropiat, are alte priorități. TVR ori învață să se descurce singur, ori dispare ori, în cazul cel mai fericit, rămâne blocat, în continuare, în subdezvoltare. Această realitate mi-a fost evidentă din prima clipă. După 33 de ani în care am lucrat doar în mediul privat, este greu să mai crezi într-un Moș Crăciun la Palatul Victoria”, a mai spus Turturică.
El a exemplificat cum susține statul polonez televiziunea de stat, alocând un buget de aproape 600 de milioane de euro, de 12 ori mai mare decât cea alocată TVR.
Distribuie articolul pe social media:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *