Caz incredibil: Muzeul De Artă Cluj-Napoca, notificat să părăsească locația în două săptămâni. Director: „să nu vă mirați dacă va apărea un hotel”

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție culturală situată în Palatul Bánffy din centrul istoric al orașului, și aflat în subordinea Consiliului Județean, a fost notificat ca, în termen de două săptămâni, să predea unei moștenitoare două treimi din spațiu, informează directorul instituției, istoricul Lucian Nastasă Kovacs.

”Muzeul a fost somat ca în următoarele două săptămâni să predea 2/3 din Palatul Bánffy unei ipotetice moștenitoare. De ce nu toată clădirea, dacă tot este o moștenire in integrum, chiar e greu de înțeles! S-a mai scris despre acest ticălos … aranjament! Nu am acum dispoziția de a relua povestea unei injustiții postcomuniste!”, a scris directorul pe Facebook.

Printr-o sentință civilă din anul 2018, reconfirmată printr-o decizie judecătorească din 2019, Consiliul Județean Cluj a fost obligat să restituie mai multe încăperi moștenitorilor.

Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan, a dat asigurări acum un si jumătate că Muzeul, aflat în subordinea sa, nu va pierde clădirea și că, mai mult, timp de 10 ani, destinația palatului nu va putea fi schimbată. Iată că lucrurile pot lua o altă turnură.

„Avem ca temei o sentință judecătorească absurdă și nedreaptă, taman invers decât mărimea «pensiilor speciale» – n-ar fi de mirare și nici unica injustiție postcomunistă! Însă nimeni, dar absolut nimeni nu a mișcat un deget pentru a salva ceea ce se mai poate! Invocând măcar ideea «Exproprierii pentru cauză de utilitate publică» este ca și cum ai arunca cu agheasmă asupra necuratului! Iar cei care au pierdut procesul se spală pe mâini și pasează altora imorala punere în posesie a edificiului. Așadar, orașul de «Cinci stele» va avea în curând un Hotel de «cinci stele» în chiar centrul urbei! În loc de Grigorescu, Pallady, Tonitza, Hollósi ș.a. veți admira aroganța îmbogățiților prin tot ce este mai abject și fără scrupule! Cu alte cuvinte, un tezaur de peste 16.000 opere de artă (în cuantum de sute de milioane de euro) va fi în curând ascuns privirilor în profitul limuzinelor și a prostului gust! Iar voi hrăniți-vă cu iluzii că alții «muncesc» și se frământă pentru prosperitatea noastră!”, a mai scris indignat directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Alin Tișe, președinte CJ Cluj: Niciodată nu se va face hotel acolo!

Într-o scurtă declarație oferită Stiri de Cluj, Alin Tișe, președintele CJ Cluj a spus că ”niciodată acolo nu se va face un hotel, nu vom schimba destinația spațiior, în nici un caz”.

 

Distribuie articolul pe social media:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *