Credeați că o îndeletnicire care să alunge plictiseala poate să se transforme într-o afacere internațională? Perfect verosimil și se întâmplă sub ochii noștri!
Trei doamne, din satul Sânnicoară, comuna Apahida, județul Cluj, s-au apucat să lucreze pe războiul de țesut din pasiune. Dar succesul țesăturilor lor a fost așa de mare, încât aceste covoare confecționate de cele trei întreprinzătoare au ajuns să se vândă și peste hotare, fiind apreciate de persoane chiar și din Statele Unite ale Americii.
„Angela, Rodica şi Maria, trei pensionare din satul Sânnicoară, județul Cluj, au căutat inițial ceva cu care să își umple timpul. De la o altă femeie din sat au învățat să lucreze pe războiul de țesut, și s-au apucat de confecționat tradiționalele covoare din cârpe. În variantă puțin modernizată, fiindcă ca materie primă folosesc blugi vechi sau cu defecte. Probabil nu s-au gândit că această îndeletnicire menită ca ele să nu se plictisească acasă se va transforma la un moment dat într-o afacere de succes. Fiindcă comenzile pentru mica lor afacere au început să curgă din țară, dar şi de peste hotare. Covoarele care le-au ieșit din mâini acoperă acum podele din Belgia, Olanda, Danemarca și SUA.
Aceste covoare au rădăcini din vremurile când oamenii, în special sătenii încă „reciclau” tot ce se putea. Fiindcă atunci reciclarea nu era o modă, ci era o necesitate și o normalitate. Și dat fiind că pânza era un lucru scump pe vremuri, în unele perioade chiar marfă limitată care se putea cumpăra pe baza unor bonuri, așternuturile, hainele uzate nu se aruncau. Ci se refoloseau în diferite moduri. Și una din variantele de reciclare a pânzei erau aceste covoare care ne așteptau la intrarea în casa bunicilor.”, a scris pe facebook consăteanul Cristian Marchiș.
sursă: Facebook