CRONICĂ. „Everything Everywhere All at Once”, filmul care a plecat acasă cu şapte statuete Oscar

„Everything Everywhere All at Once”, a fost filmul care a primit cele mai multe nominalizări la decernarea premilor Oscar din acest an şi a fost şi filmul care a câştigat cele mai multe premii, printre care şi premiul pentru cel mai bun film. Filmul a fost regizat de Daniel Kawn şi Daniel Scheinert, iar rolul principal a fost jucat de actriţa malaeziană Michelle Yeoh. Pelicula porneşte de la o premisă simplă, o familie de emigranţi asiatici în Statele Unite care se chinuie să îşi păsteze mica lor afacere şi în acelaşi timp să îşi gestioneze conflictele dintre membrii familiei, dar apoi filmul devine un amalgam de elemente din genuri cinematografice diferite cu o nuanţă puternică de science fiction.

Evelyn Quan Wang este o imigrantă de vârstă mijlocie din China care a venit în tinereţe alături de soţul ei în SUA. Cei doi deţin o spălătorie care ajunge în atenţia celor de la IRS. Relaţia dintre Evelyn şi soţul ei Wang este una încordată, iar Wang plănuieşte sa divorţeze. Pe langă problemele dintre cei doi soţi, aceştia mai trebuia să aiba grijă şi de tatăl invalid al protagonistei, în timp ce Evelyn se confruntă cu o relaţie tensionată cu fiica ei, Joy, care are o relaţie cu o personă de acelaşi gen, o relaţie pe care Evelyn vrea sa o păstreze secretă în faţa batrânului ei tată. În timpul unei vizite problematice la IRS, Evelyn află un secret şocant. Aceasta descoperă ca Universul în care ea trăieşte este doar unul dintr-un ansamblu uriaș de… universuri paralele, iar ea este singura fiinţă capabilă să salveze toate aceste lumi din calea unui distrugeri iminente. Din acest moment, Evelyn porneşte într-o călătorie care o va ajuta să înteleagă mai bine realitatea din jurul ei, dar în acelaşi timp o va ajută să se cunoască mai bine pe sine, protagonista ajungănd în a doua parte a filmului să reflecte tot mai mult asupra unor decizii din trecutul ei, dar şi asupra relaţiei tumultoase cu propria ei familie.

Ipoteza universurilor paralele o regăsim în mai multe filme importante din ultimii ani şi pare să fie un concept pe care cineaştii de la Hollywood o găsesc foarte ofertantă. Spider-Man: Into the Spider-Verse din 2018 a abordat o temă similară şi s-a bucurat de un succes mare atât în rândul publicului, cât şi din partea criticilor de film. Filmul a câştigat în acel an un Oscar pentru cel mai bun film animat. Un alt film foarte popular cu supereroul de la Marvel, Spider-Man: No Way Home din 2021, a avut la baza din nou ideea universurilor paralele. Realizatorii filmului au profitat de acestă abordare pentru a îi aduce împreună pe toţi actorii care l-au jucat pe omul paianjen în ultimii 20 de ani. Everything Everywhere All at Once abordează acest concept într-o manieră mai complexă decât filmele menţionate anterior, cu un scenariu care adesea poate apărea destul de confuz, având în vedere faptul că pe parcursul filmului se trece constant de la un univers la altul, iar uneori elemente din mai multe dimensiuni sunt aduse împreună.

Pelicula realizată de cei doi regizori americani abordează mai multe genuri de film, cum ar fi filmul de fantezie, filmul de comedie, iar în unele momente apar chiar şi elemente de film animat. Poate cele mai multe referinţe sunt aduse filmelor de acţiune cu arte marţiale, un gen foarte popular în cinematografia chinezească, dar aproape la fel de popular şi în sfera occidentală. Filmul merge în unele secvenţe atât de departe încat ajunge să prezinte personajele principale ca fiind niște simple obiecte într-o realitate în care apariţia si evoluţia vieţuitoarelor nu a avut loc niciodată. Cu un scenariu atât de complicat, este de admirat modul în care a fost realizat montajul, un montaj care i-a adus lui Paul Rogers un premiu Oscar.

Un alt aspect legat de acest film care merită menţionat este faptul că Michelle Yeoh este prima actriţă din Asia care câştigă premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă. Everything Everywhere All at Once este un alt film premiat la Oscar care abordează fenomene sensibile din societatea contemporană, cum ar fi imigraţia, condiţia minorităţilor asiatice şi homosexualitatea, acest curent din cinematografia actuală fiind tot mai prezent, iar adesea întâmpinat cu reţineri din partea publicului amator de filme.

 

Distribuie articolul pe social media:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *