Dezastrul fotbalului românesc, într-o imagine. Cum arată harta țărilor fără cluburi în grupele UEFA

Fotbalul românesc a trăit, joi seară, o nouă umilință istorică. Cea mai recentă dintr-un șir care a devenit din ce în ce mai lung în ultimii câțiva ani, și unul care nu dă semne că ar putea fi „întrerupt” în viitorul imediat apropiat, din păcate.

Concret, pentru întâia oară de când UEFA a mărit numărul cluburilor care pot participa în faza grupelor dintr-o competiție patronată de forul european, de la 80 la 96 (în urma înființării competiției Conference League în 2021 și reorganizării formatului competiției Europa League în același an), „Superliga” României nu a fost în stare să trimită nici măcar o singură echipa în această primă etapă a celor 3 turnee intercluburi organizate sezon de sezon: Champions League, Europa League sau Conference League.

Toate cluburile care participă în faza grupelor din cele 3 competiții UEFA în acest sezon

Liga Profesionistă de Fotbal a trimis, de această dată, 4 cluburi în calificările pentru faza grupelor: Farul Constanța pe ruta campioanelor din traseul Champions League, respectiv CFR Cluj, FCSB și Sepsi Sf. Gheorghe în cel din Conference League. Fiecare echipă avea să fie eliminată însă de-a lungul acestor tururi preliminare, ultimele două cluburi „căzute” prematur fiind Farul Constanța și Sepsi, chiar în faza playoff-ului Conference League, „bătălia finală” pentru accederea în grupe. Astfel, pentru a 2-a oară în 6 ani, țara noastră este oprită la „porțile” Europei, după ce înregistrase o asemenea contraperformanță ultima oară în sezonul 2018-19.

De această dată, situația este însă una mult mai umilitoare, având în vedere că UEFA a înființat competiția Conference League tocmai pentru a oferi „lumii a 3-a” din fotbalul european șansa de a bifa mai multe participări în grupele unei competiții intercluburi, pe măsură ce „masa bogaților” din Champions League a devenit una din ce în ce mai exclusivistă.

Pentru a face proporțiile dezastrului cât se poate de clare, Curierul de Cluj a realizat următoarea hartă, care prezintă toate țările europene ce nu au reușit să trimită vreun club în grupele competițiilor UEFA în acest sezon:

Începând de astăzi, România face, așadar, parte dintr-un „club select” care mai conține statele Albania, Andorra, Armenia, Estonia, Georgia, Gibraltar, Irlanda, Irlanda de Nord, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Muntenegru, Macedonia de Nord, San Marino și Țara Galilor – acestea sunt celelalte 17 state din „lumea a 4-a a fotbalului european”, grup din care constatăm că facem și noi parte începând cu acest sezon.

Aceste țări nu au însă o tradiție fotbalistică semnificativă, participând în acest „club” în mod consecvent de-a lungul timpului. România, în schimb, trimitea 5 echipe în grupele Champions și Europa League în sezonul 2009-10, și era la momentul respectiv clasată pe locul 7 în ierarhia campionatelor europene. Astăzi, ocupăm poziția 25, însă în curând se preconizează o cădere în afara primelor 30 de organizații europene: Azerbaidjan, Ungaria, Polonia, Kazahstan, Slovacia și Slovenia, următoarele 6 țări aflate imediat în urma noastră, au reușit fiecare să trimită cel puțin o echipă în faza grupelor. Derulându-se în mai puțin de 15 ani, acesta este, cu siguranță, cel mai spectaculos declin din istoria UEFA! 

Și această cădere liberă nu poate fi pusă în seama unor pure ghinioane înregistrate în timpul tragerilor la sorți, care să fi scos în calea cluburilor noastre „balauri” din cele mai puternice campionate ale Europei. Din contră, echipele românești au purtat în ultimii ani „bătălii” deosebit de strânse cu reprezentante ale unora din cele 17 state amintite mai sus, bătălii care s-au soldat inclusiv cu eliminări rușinoase pentru cluburile noastre. În acest sens, amintim că FCSB a fost eliminată de Șahtior Karagandy din Kazahstan (sezonul 2021-22, preliminarii Conference League), Universitatea Craiova a fost eliminată de Laci din Albania (aceeași competiție, același sezon), CFR Cluj a fost eliminată de Dudelange din Luxemburg (sezonul 2018-19, preliminarii Europa League) și Pyunik Erevan din Armenia (sezonul 2022-2023, preliminarii Champions League), iar FC Botoșani a fost eliminată de Shkendija Tetovo din Macedonia de Nord (sezonul 2020-2021, preliminarii Europa League). 

Traseul european al campioanei Farul Constanța (echipă patronată și condusă pe bancă de Gheorghe Hagi) în acest sezon este unul care ilustrează cât se poate de bine căderea în obscuritate a fotbalului românesc, fiind unul reprezentativ pentru așteptările pe care trebuie să și le facă microbiștii din România de acum încolo în privința cluburilor noastre: în primul tur al preliminariilor Champions League, Farul a fost eliminată cu 3-1 la general de Sheriff Tiraspol (campioana Republicii Moldova!). Apoi, a urmat o „bătălie pe viață și pe moarte” în preliminariile Conference League contra celor de la Urartu, campionii din Armenia, pe care Farul a reușit să îi elimine cu 6-4, însă într-o manieră destul de neconvingătoare și chiar îngrijorătoare, având în vedere că echipa noastră a încasat totuși 4 goluri de la o echipă armeană. După un succes cu 5-0 la general contra celor de la Flora Tallinn, care ne-a lăsat impresia că Hagi era pe punctul de a salva campania europeană a echipei sale, lumina Farului a fost „stinsă” joi seară la Helsinki de campioana finlandeză HJK, care s-a impus cu 3-2 contra clubului constănțean în playoff-ul Conference League.

Pentru a înțelege și mai bine rușinea trăită de fotbalul nostru, dorim să menționăm faptul că Islanda și Feroe, două state care au împreună puțin peste populația Clujului, au reușit, în schimb, să trimită fiecare câte o echipă în grupele competiției Conference League, având în componență fotbaliști care lucrează în timpul zilei ca electricieni, zidari, sau prestând alte meserii care reprezintă principala carieră pentru aceștia, în timp ce fotbalul este un pur hobby. Asta, în timp ce fotbaliștii cei mai bine cotați din „Superliga” României câștigă lunar până la 30.000 de euro!

Din păcate, fotbalul românesc nu dă semne că ar putea să își revină prea  curând. Din contră: multitudinea de probleme este atât de vastă, încât lasă impresia unei liste de simptome ale unui cancer aflat în fază terminală. Lipsa investitorilor, implicarea excesivă în treburile interne ale cluburilor din partea puținilor afaceriști care își mai asumă în continuare rolul de „patroni”, închiderea sau funcționarea defectuoasă a centrelor de copii și juniori, instalarea unor tehnicieni incompetenți și ne-calificați în funcțiile de antrenori ale cluburilor importante, dependența tot mai multor echipe de sponsorizări venite din partea primăriilor locale, eșecurile fotbaliștilor români în străinătate și re-aducerea lor înapoi în campionatul intern cu imaginea de „mari vedete” – toate acestea, și multe altele, au dus fotbalul românesc în situația în care este acum.

De curând,  Federația Română de Fotbal a stârnit numeroase ironii și glume din partea internauților autohtoni, odată cu semnarea unei colaborări cu o firmă care se ocupă cu importul de banane. Nu dorim să criticăm firma respectivă sau federația pentru acest parteneriat, în fond, orice sponsorizare oferă un avantaj financiar pentru FRF și implicit, pentru fotbalul românesc. Însă când vedem rezultatele cluburilor românești pe scena fotbalistică europeană, această situație ne face, inevitabil, să ne aducem aminte de celebra sintagmă „banana republic” din limba engleză, folosită istoric pentru a denumi state instabile economic și politic în secolul XX, dar care a preluat în limbajul colocvial al secolului XXI conotația de stat eșuat.

Din păcate, constatăm că România a devenit în ultimii câțiva ani o veritabilă „republică bananieră” în lumea fotbalului, o realitate incomodă pe care trebuie să o conștientizăm și, mai ales, să o acceptăm, deoarece semnele unei reveniri la gloria de altădată nu se întrezăresc nicăieri la orizont în momentul de față.

 

Distribuie articolul pe social media:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *