Un elev de liceu în vârstă de 16 ani din județul Bacău a fost condamnat la un an și 6luni de detenție într-un centru de reeducare pentru minori după ce și-a terorizat și batjocorit doi colegi de clasă. Victimele erau niște elevi cu cerințe educaționale
speciale care au fost filmate în timp ce erau agresate, târâte în baia școlii și introduse cu capul în vasul de toaletă. Un caz de bullying care nu ar fi escaladat dacă reprezentanții școlii ar fi intervenit la timp și nu ar fi permis elevului agresor să ajungă să aibă ”o reputație sinistră”, spun magistrații din Bacău.
În motivarea hotărârii de condamnare se arată faptul că, ”inculpatul minor a săvârșitinfracțiunile din pură plăcere de vreme ce cunoștea că victimele sale au anumite deficiențe și nu ar putea riposta (…)”
Mai departe, se arată conform Hotnews faptul că ”fenomenul bullying-ului este răspândit în școlile din România, lăsând răni adânci, iar efectele pe care le produce sunt pe termen lung. Este de datoria noastră a tuturor să le oferim copiilor un mediu sigur, în care fiecare copil să fie tratat cu respect. Bullying-ul poate provoca copiilor probleme de ordin emoțional, social și chiar fizic, conducând la depresie, anxietate, probleme cu somnul, tulburări de alimentație, uneori la gânduri de sinucidere. Totodată, bullying-ul afectează și performanțele școlare ale copilului.”
Având în vedere faptul că și în această speță a fost vorba de fapte ilicite petrecute în spațiul școlar, Curierul de Cluj a luat legătura cu domnul avocat Nagy Gabriel Sebastian, reprezentantul celebrei profesoare din Cluj-Napoca care a obținut pentru clienta sa daune morale de 30.000 lei care afirmă faptul că:
”În contextul social actual putem observa o creștere îngrijorătoare a cazurilor de bullying, fie că este vorba despre cazuri de bullying verbal, fizic, social sau mai nou, cyberbullying. De asemenea, nu trebuie neglijat faptul că acest fenomen nu este specific doar mediilor școlare ci se regăsește și în cadrul relațiilor de muncă sau chiar și în cadrul familial. Având așadar în vedere cele menționate anterior precum și efectele extrem de negative pe care aceste comportamente ilicite le au asupra victimelor, apreciez că sancționarea drastică a bullying-ului este esențială pentru a transmite un mesaj clar că astfel de comportamente nu sunt și nu ar trebui vreodată tolerate.
Mai mult decât atât, pentru a se putea stopa acest fenomen apreciez ca este important ca victimele să își cunoască drepturile, să știe că se pot adresa organelor abilitate pentru a notifica orice fel de agresiune exercitată asupra lor și trebuie să fie totodată susținute efectiv în demersurile întreprinse pentru a obține încetarea acestor agresiuni și despăgubiri pentru daunele suferite.”