Printre filmele româneşti înscrise anul acesta la TIFF, se numără şi filmul ,,Planeta Albastră”, regizat de clujeanul Dani Săracuţ. Filmul este unul documentar şi are în prim-plan cinci oameni simpli trecuţi de prima tinereţe, care formează împreună o bandă muzicală.
Dani Sărăcuţ este un tânăr cineast, absolvent al Facultăţii de Film din cadrul Universității Babeş-Bolyai (UBB), o facultate unde Dani este în prezent înscris la doctorat. Înainte să realizeze acest film, Dani Sărăcuţ a activa mai mulţi ani în lumea videografiei, realizând diferite clipuri, de la spoturi publicitare la videoclipuri muzicale.
În cadrul acestei ediţii TIFF am avut şansă să îl cunoaştem pe tânărul regizor în vârstă de 27 de ani. Acesta ne-a răspuns la câteva întrebări legate de filmul său şi despre provocările pe care le întâmpină o persoană la început de drum, în lumea filmului din România.
Curierul de Cluj: Felicitări pentru filmul tău selectat la TIFF! Cum te-ai simțit când ai primit vestea că vei participa la un festival atât de prestigios?
Dani Sărăcuț: Am fost bucuros să aflu vestea, mai ales că va avea premiera mondială la Cluj. E un bun prilej de a vedea filmul alături de echipa filmului și prieteni apropiați.
Ce te-a inspirat să faci acest film și care este povestea din spatele acestuia?
Întotdeauna m-au interesat poveștile din jurul meu, iar în acest sens cred că prietenia veche dintre tatăl meu și domnul Joska a reprezentat un punct de plecare pentru acest proiect. Amândoi sunt pasionați de muzică din tinerețe, doar că din motive financiare sau alte conjucturi, niciunul nu a putut să continue cu această pasiune. Așadar, proiectul a început în 2019, în momentul în care domnul Joska mi-a bătut la ușă, cu rugămintea de a-l ajuta să-i filmez un videoclip. Cu toate că îl refuzasem cu un an înainte, am decis de această dată să accept, fiind un bun prilej de a-mi căuta un subiect pentru filmul de disertație. După primele zile de filmare, în care i-am cunoscut și pe ceilalți, mi-am dat seama că mai e mult de “săpat” în acestă poveste, așa că am început să urmăresc și celelalte personaje mai în profunzime.
Care a fost procesul tău de creație pentru acest film? Ai întâmpinat provocări în timpul producției sau post-producției?
Rețeta a fost una simpla. După fiecare zi de filmare, făceam cât mai repede premontaje, încât să îmi dau seama ce material aveam strâns și ce aș dori să mai filmez. Provocarea cred că a fost în a găsi momente pe care personajele nu doreau să mi le arate, dincolo de performing-ul pentru cameră. Iar pentru acestea, a trebuit să stau foarte mult cu personajele. Am avut în jur la 45 ore de filmări brute.
Care crezi că este punctul forte al filmului tău și cum crezi că se diferențiază față de alte filme prezentate la TIFF?
Cred că punctul forte al filmului este că reușește să facă un mix de momente amuzante, triste și autentice.
Ce aștepți de la participarea ta la TIFF? Ai obiective specifice în ceea ce privește reacția publicului sau recunoașterea criticii?
Cred că însăși participarea la competiția “Zilelor Filmului Românesc” reprezintă un obiectiv împlinit. M-aș bucura totuși să văd dacă publicul empatizează cu personajele.
Cum crezi că experiența ta în cadrul facultății de film te-a pregătit pentru această oportunitate? Există anumite abilități sau cunoștințe pe care le-ai dobândit în timpul studiilor și care te-au ajutat să realizezi acest film?
Dincolo de pregatirea teoretică foarte bună din cadrul masteratului “Documentary Filmmaking”, facultatea m-a ajutat la nivel de networking. Aici l-am cunoscut pe profesorul de montaj, Eugen Kelemen, căruia i-a plăcut mult proiectul și a dorit să-l continuăm, să-l dezvoltăm pentru un lung metraj.
Ce sfat ai oferi altor tineri regizori care își doresc să participe la festivaluri de film importante precum TIFF?
Un sfat ar fi să fie consecvenți și să nu se dea niciodată bătuți. Spre exemplu, am fost respins de trei ori la TIFF cu diferite scurtmetraje, până să fie acceptat documentarul “Planeta albastră”.
Cum te-ai dezvoltat ca regizor prin intermediul acestui proiect și care sunt planurile tale pentru viitorul din industria filmului?
Am învățat cum să mă apropii de un subiect și acum sunt mai sigur atunci când interacționez cu oameni. Vreau să continui să realizez film documentar, pe partea de regie și imagine. Mi-ar placea totuși să ajung să realizez film documentar într-un regim adecvat, din punctul de vedere al producției și bugetului. E foarte greu să faci un film dacă nu ai o echipă în spate care să fie susținută financiar. Până la urmă, chiar dacă nu ne convine, realitatea este că bugetul afectează direct conținutul, iar în acest sens mi-ar plăcea să pot face la un moment dat un documentar mainstream.
Filmul ,,Planeta Albastră” poate fi vizionat în data de 15 iunie, ora 22:00, la locaţia UBB Open Air, sau în data de 16 iunie, ora 10:00, la Cinema Arta.