Fostul premier italian Silvio Berlusconi a murit

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a murit luni la Spitalul San Raffael din Milano, la vârsta de 86 de ani, relatează BBC News.

Il Cavaliere, cum era supranumit în Italia, a fost un om de afaceri înainte să fie şeful al trei guverne, timp de nouă ani, un record.

Născut în 1936 la Milano, el a înfiinţat grupul de presă Mediaset, al cărui acţionar principal era. A fost patron al echipei de fotbal AC Milan, din 1986 până în 2017, pe care a dus-o pe culmea gloriei, 29 de trofee din care 19 internaționale. Apoi a fondat clubul Monza din Serie A.

Silvio Berlusconi a dominat politica italiană, împreună cu partidul săi, Forza Italia (FI, dreapta).

În pofida multor scandaluri, de la ”Rubygate” şi ”Bunga Bunga” şi până la condamnarea sa cu privire la fraudă fiscală în dosarul Mediaset, prin care i s-a interzis să deţină funcţii publice, anulată câţiva ani mai târziu, el şi-a păstrat influenţa şi capacitatea de a reveni.

Silvio Berlusconi, un susţinător al actualei şefe a Guvernului, Giorgia Meloni, care a ajuns la putere în octombrie 2022, a cărui ministru al Tineretului a fost în 2008, s-a dovedit un susţinător un pic jenant.

El a fost criticat din cauza poziţiei sale faţă de Războiul rus din Ucraina, prin care susţinea că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se face vinovat de tensiunile cu Rusia.

Distribuie articolul pe social media:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *