Istoricul Cosmin C. Rusu: ”19 August 1316 este cea mai importantă dată din istoria Clujului. De atunci până azi (de 707 ani!), continuăm să fim, cu acte, oficial… un ORAȘ”

Astăzi este ziua când regele Carol I Robert de Anjou, regele Ungariei și Croației ridica la rang de oraș Clujul! Acum 707 ani!
Arheologul de la Universitatea ”Babeș-Bolyai”, Cosmin C. Rusu, a explicat pe contul său de facebook:
„19 August 1316 este cea mai importantă dată din istoria Clujului. De atunci până azi (de 707 ani!), continuăm să fim, cu acte, oficial… un ORAȘ.
Pe lângă acest motiv de mândrie, ar trebui să mai avem unul… cel puțin la fel de întemeiat… dar, din păcate, prea puțin cunoscut, respectiv legatura și participarea directă a orașului nostru la istoria mare a Europei timpului.
Cel care a conferit acest titlu Clujului, Carol I Robert de Anjou, regele Ungariei și Croației, făcea parte din Dinastia Capețiană (sau Dinastia Franței), mai exact din ramura cadetă a Dinastiei Capețiene de Anjou, sub-ramura Capețiană de Anjou-Ungaria.
Capețienii reprezintă una dintre cele mai vechi și mai extinse dinastii ale Europei, aflându-se la conducerea Regatului Franței timp de peste 800 de ani (987-1792, 1814-1848).
Printre altele, Capețienii au dat istoriei:
3 împărați latini ai Constantinopolului
36 de regi ai Franței
9 regi ai Portugaliei
11 regi și regine ai Neapolelui
4 regi ai Siciliei
2 regi ai Celor Două Sicilii
2 regi ai Albaniei
16 regi și regine ai Navarrei
4 regi și regine ai Poloniei
11 regi și regine ai Spaniei
2 regi ai Etruriei
4 regi și regine ai Ungariei„
Distribuie articolul pe social media:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *