Premieră. Legendarii Tangerine Dream cântă la ediția din acest an a TIFF

Legenda Tangerine Dream și Jay-Jay Johanson cântă la ediția din acest an a TIFF. Tangerine Dream sunt în premieră în România.

Din seria de concerte propuse în acest an face parte și un show special al artistului suedezo-britanic Jay-Jay Johanson, care va cânta, sâmbătă 10 iunie,  la Castelul Banffy din comuna Bonțida într-o seară dedicată muzicii și filmului suedeze.

”Cunoscut pentru vocea sa melancolică și hituri precum On the Radio, She Doesn’t Live Here Anymore sau You’ll Miss Me When I’m Gone, Johanson e aclamat ca fiind unul dintre cei mai influenți artiști electro ai generației sale”, explică organizatorii TIFF. În 1996, a lansat primul album Whiskey. Cel de-al treilea album al său, Poison, din 2000, l-a avut colaborator pe Robert Guthrie, fondatorul trupei Cocteau Twins, și a urcat rapid în topurile europene. Un an mai târziu, a lansat Cosmodrome, o instalație de sunet și imagine care a călătorit în jurul lumii, încheindu-și parcursul la Muzeul de Artă Modernă din Paris. Cel mai recent album al său, Rorschach Test, a fost lansat în 2021.

Concertul lui Johanson va fi urmat de proiecția documentarului ”And the King Said, What a Fantastic Machine”, în regia lui Axel Danielson și Maximilien Van Aertryck, care a câștigat Premiul Juriului la Sundance. ”Un colaj impresionant și teribil de inventiv, filmul aduce pe ecran două secole de imagine, de la prima fotografie din istorie, la apariția cinematografiei și a evoluției fulminante a televiziunii, până la tehnologia de astăzi, când oricine e un potențial „creator de conținut”, iar pe planetă există 45 de miliarde de camere video. Lungmetrajul de debut al celor doi cineaști suedezi explorează astfel fascinația eternă a oamenilor de a se privi pe sine și mijloacele pe care aceștia le-au inventat pentru a face acest lucru, schimbând fundamental istoria și societatea”, arată TIFF.

Titlul original al filmului, neobișnuit de lung, ”And the King Said, What a Fantastic Machine”, parafrazează o replică a regelui Eduard al VII-lea al Regatului Unit, care a rămas impresionat de filmarea ceremoniei sale de încoronare din 1902, opera lui Georges Méliès.

O legendă la Cluj

Pionierii muzicii electronice ”Tangerine Dream” vor susține un concert pe 15 iunie la Casa de Cultură a Studenților. Înființată în 1967 de Edgar Froese în Berlinul de Vest, Tangerine Dream este o trupă formatoare pentru muzica electronică. Albumul lor revoluționar ”Phaedra”, lansat în 1974, a atins statutul de cult în Marea Britanie și a devenit un reper al genului.

În ultimii 50 de ani, trupa a lansat peste o sută de albume de studio și a fost nominalizată de șapte ori la premiile Grammy. Tangerine Dream a creat peste 60 de coloane sonore de film, inclusiv pentru ”Legend” (1985) al lui Ridley Scott, pentru thrillerul ”Sorcerer” (1977) al lui William Friedkin și pentru filmul neo-noir ”Thief” (1981) al lui Michael Mann. Din discografia lor face parte și ”The Night In Romania”, piesă care ar fi trebuit să se afle pe coloana sonoră a filmului ”The Keep” în regia lui Michael Mann, difuzat în 1983, dar care a fost lansată doar în 2020, pe un album special. În 2013, Tangerine Dream a compus muzica pentru jocul video Grand Theft Auto V, care a devenit unul dintre cele mai de succes jocuri din istorie. Muzica lor apare și în serialul Netflix ”Stranger Things”.

După moartea fondatorului Edgar Froese în 2015, din formație fac parte Thorsten Quaeschning, violinista Hoshiko Yamane și Paul Frick. Cel mai recent album al formației, Raum, a fost lansat anul trecut.

Distribuie articolul pe social media:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *