În a doua zi a celei de-a 22-a ediţie a TIFF, a fost inaugurat Muzeul Cinematografiei, un proiect al fundaţiei Xantus. Acest muzeu a pornit din dorinţa unor cineaşti veterani ai Clujului de a oferi publicului cinefil, dar si a altor persoane interesate, o imagine asupra istoriei cinematografiei clujene.
Cei doi oameni care au stat in spatele proiectului înca de la început, sunt Gabor Xantus si fiul său Aron Xantus, ambii cineaşti locali recunoscuţi la nivel naţional. Gabor Xantus este si profesor universitar în cadrul Facultăţii de Film a Universităţii Babes-Bolyai Cluj. Un alt colaborator important din cadrul proiectului este Koós Francisc Iosif, un inginer de sunet cu o vastă experienţă cinematografică, contribuind pe parte de sunet la filme precum Pintea, regia Mircea Moldovan sau Povestea dragostei, regia Ion Popescu Gopo.
La eveniment a participat si directorul festivalului TIFF, Tudor Giurgiu, iar printre persoanele care au vorbit în momentul deschiderii s-a aflat şi cunoscutul actor ardelean Dorel Vișan, care a ţinut o prelegere despre importanţa conservării documentelor istorice.
Moștenirea lui Jenovics
Muzeul prezintă o colecţie importantă de instrumente cinematografice, precum camere de filmat,proiectoare şi instrumente pentru captarea de sunet, provenite din diferite etape ale istoriei de 100 de ani a filmului clujean.
Ceea ce puţină lume din oraş cunoaşte este faptul că înainte de Primul Razboi Mondial, la Cluj-Napoca a fost deschis un studio cinematografic de către directorul de teatru Jenő Janovics. Studioul se numea Corvin Film şi a fost locul în care şi-a început cariera cinematografică celebrul regizor maghiar, Micheal Curtiz, care în anul 1943 regizează în Statele Unite celebrul film Casablanca.
Muzeul este găzduit în subsolul localului Casa TIFF, pe strada Universităţii, numărul 6.