Raluca Turcan, ministru al culturii, habar nu are de situația Muzeului de Artă din Cluj, deși pierderea a 2/3 din clădire generează un prejudiciu imens pentru stat

După ce retrocedarea aproape integrală a clădirii Muzeului de Artă a ținut capul de afiș al știrilor și dezbaterilor publice clujene cu profil cultural timp de mai bine de o lună, Raluca Turcan, care ocupă funcția de Ministru al Culturii, nu a părut să fie la curent cu acest subiect controversat în timpul vizitei sale de azi – în ciuda faptului că situația scandaloasă a muzeului a devenit un subiect important inclusiv în presa națională.

Redăm dialogul purtat între Raluca Turcan și doi colegi de presă în legătură cu această speță:

Doamna ministru, știți, totuși, care e situația de la Muzeul de Artă… înainte de a face această vizită?”.

Am o evaluare… O să vă răspund după ce primesc toate detalii…

Vă mai întreb o dată, cunoașteți situația de acolo?

În replică, Ministrul Culturii a ales să închidă microfonul.

La insistențele unui alt jurnalist, Raluca Turcan a revenit cu următoarele afirmații:

Haideți să punem lucrurile la punct. Nu îmi place tonul dvs. Până la urmă eu sunt un om care am venit să pun umărul la tot ce înseamnă viața culturală din Cluj. Rolul unui ministru nu este să se transforme într-un oracol din conferința de presă. Rolul unui ministru este să vină, să stea de vorbă, să se ducă la fața locului cu managerii instituțiilor de cultură și să anunțe soluții. Dacă dumneavoastră aveți nevoie de povestitori, vă rog să vă adresați în altă parte”.

După aceste completări, primarul Emil Boc s-a grăbit să explice că Muzeul aparține de Consiliul Județean, ne-fiind responsabilitatea ministerului – închizând, astfel, subiectul.

Amintim că Statul Român a pierdut în instanță, după un proces controversat, 2/3 din clădirea Muzeului și va fi obligat să plătească o chirie exorbitantă pentru a mai putea găzdui operele de artă în incinta Palatului Banffy. Însă moștenitorii care au câștigat procesul ar putea în orice moment să rupă un eventual acord de închiriere pentru a transforma clădirea în hotel sau restaurant, după cum a amintit chiar directorul instituției.

Sursa: Știri de Cluj

Sursa foto: KanalD

Distribuie articolul pe social media:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *