Conform unui articol publicat de către jurnaliștii de la Reuters, Sahara, astăzi cel mai mare deșert cald al lumii, a fost cândva o savană verde, bogată în ape și viață. Între 14.500 și 5.000 de ani în urmă, această zonă era un adevărat paradis natural. Cercetători internaționali au analizat ADN-ul a două femei mumificate natural, descoperite la adăpostul stâncos Takarkori, din sud-vestul Libiei. Aceste rămășițe, vechi de aproximativ 7.000 de ani, sunt cele mai vechi mumii cunoscute până acum.
Rezultatele genetice arată că aceste femei aparțineau unei linii umane complet distincte, care a trăit izolată de populațiile subsahariene și eurasiatice timp de milenii.
Linia genetică a acestor indivizi s-ar fi separat de cea a populațiilor subsahariene în urmă cu aproximativ 50.000 de ani, iar misterul rămâne: cum a rezistat atât de mult timp în izolare? Pe măsură ce Sahara s-a transformat din nou în deșert, această populație a dispărut, dar urme ale patrimoniului său genetic pot fi regăsite astăzi în unele grupuri nord-africane.