Dezbatere mamut, de peste 6 ore, la primărie, despre situația copacilor de pe trei străzi centrale, aflate în reamenajare urbană, după protestul civicilor!
Primarul Emil Boc a încercat de la început să dezamorseze tensiunea dintre activiști și cetățeni cu spirit critic și Primărie.
„Pe Kogălniceanu, nimeni nu se atinge de niciun copac”, a declarat primarul Emil Boc, la dezbatere. Doar pe strada Universității se ia în calcul relocarea unui număr de 11 arbori.
„Pe noi ne interesează în acest oraș să ascultăm fiecare punct de vedere. Cu toții ne dorim un oraș verde și cu cea mai bună calitate a vieții. Aveți în mine cel mai mare prieten al copacilor, am crescut în zona de munte. Amenajarea străzii Universității este produsul unui concurs de soluții internațional. Proiectul răspunde celor mai bune soluții ale specialiștilor de modernizare a orașului. Nu se atinge nimeni de arborii de pe Kogălniceanu”, a spus clar primarul Emil Boc.
Au intervenit în discuție specialiști invitați de la USAMV Cluj-Napoca. Aceștia au spus că e bine ca ”relocarea” să fie amânată.
„Înlocuirea cu ginko biloba este foarte bună, ar fi un plus de valoare din punct de vedere peisagistic, recomand să nu se scoată copacii care sunt acum, pentru că în această săptămână vine canicula, să fie mutați peste o săptămână-două pentru a fi replantați la toamnă”, a declarat profesorul universitar Ioan Păcurar (USAMV). Perioada bună de replantări e noiembrie, a mai spus acesta.
Una din cele mai criticate persoane la dezbatere a fost arhitectul maghiar Arnold Macalik, patronul firmei Mossfern care a câștigat licitația pentru reamenajarea străzii Mihail Kogălniceanu și adiacente. Acesta a răspuns criticilor din sala de sticlă a primăriei.
Macalik spune că totul e ok, că totul s-a respectat în ce privește proiectul său:
„Pentru modernizarea străzii Universității, prin proiectul internațional desfășurat, care cuprinde și alte străzi adiacente, nu a fost vorba de un simplu concurs. S-a implicat și Ordinul Arhitecților din România, s-au făcut studii. Analiza a vizat fiecare arbore, iar în baza studiului elaborat s-au făcut recomandări în privința stării fitosanitare a arborilor. Avem cam 240 de arbori care se vor planta. Primăria a comandat înainte de concurs un studiu peisagistic, arbore cu arbore. Pe Universității erau patru salcâmi și un tei, cu recomandările aferente. Acum doi ani, pentru a informa cetățenii, am lansat o pagină de Facebook pentru a tematiza cele mai importante aspecte ale proiectului. Important este că a existat această fundamentare solidă din partea Primăriei, anterior desfășurării concursului”,
Majoritatea intervențiilor în cele 5 ore au fost bune. O profesoară universitară de la Academia de Muzică a izbucnit în plâns într-un moment de mare emoție. ”Vă place domnule primar, dar spuneți-mi sincer, vă place cum arată Clujul acum?”
Boc a spus că în urma dezbaterii nu se ia nici o decizie, că a dorit să asculte toate opiniile și că marți, 11 iulie, se reunește comisia de urbanism și va discuta în cadrul ei speța.