La 14 iule 1947: zece lideri PNȚ (printre care Ion Mihalache, vicepreședinte, Nicolae Penescu, secretar general, și Nicolae Carandino, director la ziarul „Dreptatea“ etc ) au fost arestati pe aeroportul din Tămădău sub acuzația de „fugă într-o țară străină“.

” Cîteva zile dupa provocarea de la Tămădau, din 14 iulie, deputatilor penețisti li s-a ridicat imunitatea parlamentară pentru a putea fi arestati „legal”. Conducătorii partidului – inclusiv Iuliu Maniu – au fost arestați în toată țara. Ziarul “Dreptatea”, interzis. La 30 iulie PNT a fost scos în afara legii printr-un jurnal al Consiliului de ministri. Camera Deputaților a votat dizolvarea PNȚ – cu 294 voturi, doar 1 vot impotrivă. Intre 29 octombrie și 11 noiembrie 1947 se consuma finalul dramei – procesului intentat lui Iuliu Maniu și fruntașilor PNȚ. Ocazie pentru cozile de topor să arate patronilor lor sovietici ce au învățat.
Pregătirile s-au desfasurat sub supravegherea consilierilor de la Lubianka (veniți special la Bucuresti pentru proces). Era cel mai mare și complicat proces politic derulat în tribunalele romanești. Ca amploare a fost egal cu cele din timpul “Marii terori” de la Moscova. Esenta lui era „înscenarea”. Nimic din ce s-a spus, din probele administrate, din ce au relatat martorii nu era adevărat. Procesul a fost construit exclusiv pe minciună, martorii aveau rolurile iscrise in culise si nvățate pe dinafară. Au facut asta chiar și unii din boxa acuzatilor. Deznodamintul a fost hotarit la Kremlin. S-au dat sentinte foarte grele. Pentru tentativa de trecere frauduloasa a frontierei, Codul penal prevedea o pedeapsa între 6 și 8 luni. Judecătorii nu au ținut cont de lege.
Pentru Iuliu Maniu (74 de ani) sentinta a fost ‚temniță grea pe viațăa’ și ‚degradare civilă 10 ani’. Dată fiind virsta lui Iuliu Maniu, echivala cu o condamnare la moarte. Nimeni nu cred să se fi așteptat să îl vadă ieșind din inchisoare. S-a stins într–o celula a inchisorii Sighet la 3 februarie 1953 – avea 80 de ani. O pagina de istorie romaneasca se incheie tragic aici.

Misiunea diplomatică americană trimite la 28 august de la București la Departamentul de Stat un raport privind ”starea de spirit și atitudinea romanilor, determinate de recentele arestări masive ale celor mai importanti liderii PNȚ, inclusiv a conducătorului său venerat, Iuliu Maniu si ulterioara desființare a partidului de către guvern. „…Populația Romaniei nu era cituși de puțin pregătită să primească șocul produs de arestarea lui MANIU și a celor mai marcanți colaboratori ai săi. Respectul cu care marea majoritatea a romanilor( … ) îl inconjura pe dl Maniu ca mare patriot și sincer făuritor al Romaniei Mari, era considerat o garanție împotriva persecuțiilor detestatului guvern Groza. În momentul cînd scriu aceste rînduri multor romani nu le vine să creadă că MANIU este în închisoare …” (*pp. 211) „ Dorința de a fugi (din țară, n.a. ) cit mai e vreme este una din cele mai frecvente atitudini ce se manifestă astăzi în Romania (…) Acest complex al fugii arată, poate mai mult decit orice, starea psihică a poporului roman în momentul de față. În istoria ei tulbure Romania a trecut prin multe invazii, dar nici una nu a dus poporul într-o astfel de stare de disperare și deznădejde ca actuala ocupație sovietică. Dorința de evadare indică limpede slăbirea dorinței romanilor de a rezista și sentimentul multora dintre cei mai patrioti și mai educați cetățeni ai țării că nu mai servește nici unui scop să rămînă în țara, unde nu mai pot avea alt viitor decit arestarea și distrugerea.”
„ O altă reacție publică la recentele evenimente este frica. Valul de arestări nu s-a diminuat de loc și nu se pune problema, guvernul fiind decis să anihilize întreaga opoziție, prin orice metodă care îi stă în putere. Cum metoda convingerii nu a dat rezultate, la ordinea zilei in Romania este acum forța brutală în cea mai rea tradiție balcanică și a Gestapo-ului și trebuie să fii intr–adevar curajos să încerci să te opui evoluțiilor actuale…
(* Arhivele Statului, „Romania, Viata politica in documente”,1994, Roy M Melbourne, pp. 212 )
*** Fragment din volumul „Zvonuri despre sfirsitul lumii. ” de Stelian Tănase, aparut la editura CorintBooks 2023.