Mijlocul toamnei marchează adesea un punct important în istoria umanității, numeroase evenimente notabile desfășurându-se, de-a lungul timpului, în această perioadă a anului. Data de 14 octombrie marchează următoarele aniversări sau comemorări:
1066: Armata normandă lui William I Cuceritorul a învins armata anglo-saxonă a regelui Harold al II-lea, ucigându-l pe acesta în bătălia de la Hastings. Acest deznodământ va fi unul hotărâtor pentru cursul istoriei insulelor britanice, în Anglia instaurându-se o lungă perioadă de dominație politică și culturală normandă, care avea să lase numeroase moșteniri importante asupra identității britanice în ansamblul ei.
1465: Prima mențiune documentară a Bucureștilor ca reședință domnească a lui Radu cel Frumos, domn al Țării Românești (1462-1478), frate și rival politic al lui Vlad Țepeș.
1582: Din cauza introducerii calendarului gregorian, această zi din acest an nu există în Italia, Polonia, Portugalia și Spania.
1789: George Washington proclamă prima Thanksgiving Day.
1802: În Țara Românească a avut loc un puternic cutremur, cel mai mare seism din România, consemnat de documente. Cutremurul s-a produs în Vrancea și se apreciază că a avut o magnitudine de 7,7-7,9 grade. Bucureștiul a fost grav afectat, aici prăbușindu-se Turnul Radu Vodă, Hanul Șerban Vodă, o parte din Turnul Colței și multe alte construcții.
1853: Se naște Ciprian Porumbescu, compozitor român (m. 1883)
1890: Se naște Dwight David Eisenhower, politician american, al 34-lea președinte al Statelor Unite (m. 1969)
1900: Apare cartea „Interpretarea viselor” a psihologului Sigmund Freud.
1944: Al doilea război mondial: Feldmareșalul german Erwin Rommel este ucis din ordinul lui Hitler.
1947: Pilotul american Chuck Yeager zboară cu un Bell X-1 devenind primul om care a zburat cu viteză mai mare decât a sunetului.
1957: Moare Errol Flynn, unul dintre „starurile” din „Epoca de Aur a Hollywood-ului”, cunoscut pentru rolurile sale în filmele de acțiune și aventură, dar și numeroasele controverse sexuale și abuzuri de substanțe care i-au dominat viața personală, aducându-i în cele din urmă decesul la doar 50 de ani (n. 1907)
1962: Un avion de recunoaștere american Lockheed U-2 a zburat deasupra Cubei și a fotografiat rachete sovietice capabile de a purta încărcătură nucleară, declanșând criza rachetelor cubaneze.
1964: Dr. Martin Luther King devine cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Pace.
1981: Vicepreședintele Hosni Mubarak este ales președinte al Egiptului la o săptămână după ce Anwar Sadat a fost asasinat, urmând să devină unul dintre cei mai longevivi lideri din istoria recentă a Orientului Mijlociu.
1994: Liderul palestinian Yasser Arafat, primul ministru israelian Yitzhak Rabin și ministrul de externe israelian Shimon Peres primesc Premiul Nobel pentru Pace.