Data acestei zile este una cu semnificații profunde în istorie, 19 august marcând, de-a lungul timpului, o serie de evenimente care au influențat puternic povestea umanității pe acest Pământ.
Iată-le pe cele mai importante dintre aceste:
295 î. Hr. – în timpul celui de al Treilea Război Samnit, consulul roman Quintus Fabius Maximus Gurges inaugurează primul templu dedicat lui Venus, zeița iubirii, frumuseții și fertilității. Ea va continua să joace un rol important în cadrul religiei politeiste romane în următoarele 5 secole.
43 î. Hr. – Gaius Iulius Caesar Octavianus, moștenitorul adoptat de Iulius Caesar înainte de asasinarea sa în anul 44. î. Hr., convinge Senatul să îi acorde funcția de consul. Mai târziu Octavian își va folosi nou-dobândita influență pentru a-și elimina gradual toți rivalii politici, devenind împărat în anul 27 î. Hr. și preluând numele Augustus. La capătul acestui proces, Republica Romană era transformată, după 5 secole de existență, într-un Imperiu care va lăsa o amprentă importantă asupra dezvoltării civilizațiilor omenești ulterioare.
1692 – Delirul extremismului creștin-puritan din coloniile britanice nord-americane își atinge apogeul odată cu procesele vrăjitoarelor de la Salem (Massachusetts). În această zi, este executată o femeie acuzată de practicarea „magiei negre”, și 4 bărbați acuzați că i-ar fi fost complici sau simpatizanți. Aceste evenimente au căpătat ulterior infamie în mentalul colectiv american, devenind o puternică „frână” împotriva dezvoltării unui fundamentalism religios de masă sau apariției unui stat teocratic.
1839 – Guvernul Francez anunță că procesul fotografic inventat de Louis Daguerre este „un cadou pentru omenire”, tehnica fiind preluată și implementată de țări din toată lumea. Consemnarea imaginilor intră acum într-o nouă eră, după milenii întregi în care specia noastră a putut realiza doar interpretări artistice ale mediului înconjurător.
1881 – se naște violonistul, pianistul, compozitorul și dirijorul român George Enescu, unul din cei mai importanți muzicieni clasici ai vremurilor sale (m. 1955)
1927 – Sergius, patriarhul Moscovei, proclamă loialitatea Bisericii Ortodoxe Ruse față de regimul comunist sovietic. Colaboraționismul de această factură va deveni o componentă întâlnită și în unele state „satelit” est-europene după 1945, inclusiv România.
1934 – Adolf Hitler este proclamat „Fuhrer” al Germaniei, în urma unui referendum organizat de autoritățile naziste pe această temă.
1941 – este semnat Acordul de la Tiraspol între Germania Nazistă și România, înțelegere prin care controlul asupra Transnistriei ocupate este oferit statului condus pe atunci de mareșalul Ion Antonescu.
1944 – cu sprijinul trupelor aliate, locuitorii Parisului se răscoală împotriva armatei naziste de ocupație, capitala Franței fiind astfel eliberată.
1978 – în Iran, incendiul de la Cinematograful Rex provoacă peste 400 de decese. Nemulțumirile cetățenilor față de proastă gestionare de către autorități a acestui dezastru devin ulterior „scânteile” care vor aprinde „fitilul” Revoluției Iraniene în 1979.
1989 – sute de cetățeni est-germani trec frontiera dintre Ungaria și Austria în timpul Picnicului Pan-European. Acest moment declanșează șirul evenimentelor care vor duce la căderea Zidului Berlinului și reunificarea germană ulterioară.
1991 – în Uniunea Sovietică este demarată „Lovitura de Stat din August”, președintele Mihail Gorbaciov fiind plasat sub arest la domiciliu în timp ce se afla în vacanță în orașul Foros din Ucraina. Acest „puci” a reprezentat o ultimă încercare a comuniștilor dogmatici de a stopa procesul reformator inițiat de Gorbaciov, însă lipsa de sprijin din partea lui Boris Elțin (care conducea la momentul respectiv republica constituentă Rusia) va face ca lovitura de stat să eșueze. Însă impactul produs de această tentativă de revenire la represiunea decadelor anterioare va contribui și ea la prăbușirea Uniunii Sovietice, în ultimele luni ale acelui an.
1999 – zeci de mii de cetățeni sârbi se strâng în centrul Belgradului pentru a cere demisia președintelui Slobodan Miloșevici, după dezastrul produs de campania de bombardamente NATO asupra Republicii Federale Iugoslavia. Acest protest este un precursor al „Revoluției Buldozerelor” din octombrie 2000, care va reuși să înlăture regimul autocratic condus de Miloșevici, ducând în cele din urmă la adoptarea unor serii de reforme menite să faciliteze funcționarea instituțiilor democratice în țara vecină.