4 noiembrie: principalele evenimente istorice ale zilei

Începutul ultimei luni de toamnă a fost, istoric vorbind, unul mereu încărcat de evenimente semnificative pentru omenire. 

Iată cele mai importante aniversări și comemorări pe care le amintim în ziua de 4 noiembrie:

1493: Cristofor Columb ajunge în Puerto Rico.

1576: În timpul Războiul de optzeci de ani, mercenarii aflați în slujba regelui Filip al II-lea al Spaniei și care nu au fost plătiți de mult timp, încep să comită acte de violență împotriva populației din Anvers, pentru a strânge bani. Orașul a fost distrus considerabil după trei zile.

1677: Viitoarea Maria a II-a a Angliei s-a căsătorit cu William de Orania. Mai târziu ei vor domni ca William și Mary.

1780: Începe Răscoala lui Túpac Amaru II împotriva autorităților coloniale spaniole din Peru. Deși liderul revoltei va fi capturat și executat, acesta va deveni un personaj legendar în zona Americii de Sud, fiind responsabil pentru re-învierea sentimentului de apartenență la tradițiile indigene incașe în rândul localnicilor. Faima acestuia a ajuns și peste ocean: celebrul rapper american Tupac Amaru Shakur a primit la naștere numele acestuia (1971).

1783: Simfonia nr. 36 a lui Wolfgang Amadeus Mozart este interpretată pentru prima dată la Linz, Austria.

1872: se naște Barbu Știrbey, om politic român, președinte al Consiliului de Miniștri, cunoscut mai ales pentru legăturile amoroase cu Regina Maria (d. 1946)

1900: se naște Lucrețiu Pătrășcanu, jurist, activist comunist de rang înalt și mai târziu important om politic român (ministru al Justiției în perioada 1944-1948) (d. 1954, executat)

1922: În Egipt, arheologul britanic Howard Carter și oamenii săi găsesc intrarea în mormântul lui Tutankamon, în Valea Regilor.

1938: George Enescu a terminat „Suita a III-a”, „Săteasca”.

1942: Neascultând un ordin direct al lui Adolf Hitler, feldmareșalul Erwin Rommel începe o retragere a forțelor sale după o înfrângere costisitoare în timpul celei de-A Doua Bătălii de la El Alamein. În cele din urmă, retragerea va dura cinci luni.

1951: se naște Traian Băsescu, politician român, fost ministru al transporturilor în repetate rânduri, primar al capitalei și președinte al României

1956: Invadarea Ungariei de către tancurile sovietice și instalarea guvernului contrarevoluționar condus de János Kádár. Mii de maghiari sunt uciși, zeci de mii răniți iar aproape un sfert de milion pleacă în exil ca urmare a represiunii comuniste împotriva revoluției izbucnite în octombrie.

1973: Ca urmare a crizei petroliere datorată Războiului de Yom Kippur, Olanda are parte de un eveniment inedit: niciun cetățean olandez nu este văzut conducând un automobil pe drumurile naționale ale bogatei țări occidentale, acestea fiind frecventate, în premieră, doar de bicicliști.

1979: Un grup de studenți iranieni invadează ambasada SUA la Teheran și iau ostatice 90 de persoane timp de 444 de zile.

1980: Republicanul Ronald Reagan este ales ce de-al 40-lea președinte al Statelor Unite, învingându-l pe președintele în exercițiu, Jimmy Carter.

1995: Premierul israelian Ițhak Rabin a fost asasinat, la Tel Aviv, în cursul unui miting politic, premergător alegerilor.

2008: Democratul Barack Obama a fost ales drept cel de-al 44-lea președinte al Statelor Unite, primul de culoare.

2019: Guvernul condus de Ludovic Orban a primit votul de învestitură al Parlamentului, cu 240 de voturi pentru, în condițiile în care numărul minim de voturi necesare era 233. PSD și PRO România au boicotat ședința însă câțiva parlamentari de la cele două partide au votat guvernul liberal

Distribuie articolul pe social media:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *