Iulius a anunțat recent că aproape 700 de arbori cresc într-o pepinieră de la USAMV Cluj-Napoca, care vor fi parte din proiectul de transformare a fostei platforme industriale Carbochim într-un ansamblu multifuncțional. Asta pentru că proiectul va include 52.000 mp de spații verzi amenajate, cu vegetație matură, spun dezvoltatorii, inclusiv pentru o grădină japonează. Cum arată copacii am văzut într-un video publicat de curând – https://www.youtube.com/watch?v=fvrg_bPNjz4.
Vor fi arbori care se alătură vegetației Clujului, care include și exemplare deosebite, fie datorită vârstei, fie datorită speciei. Un astfel de exemplu, cunoscut datorită vârstei și a structurii sale impresionante, se găsește în apropierea Parcului Etnografic Naţional „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, având o circumferință de 5,6 metri. Aproape de oraș, în pădurea Baciu, un carpen impunător se evidențiază prin coronamentul său măreț și trunchiul cu o circumferință de aproape 4 metri. Acești arbori au devenit datorită caracteristicilor deosebite, mărturii vii ale istoriei și biodiversității locale.
Orașul se mândrește și cu numeroși plopi, unii dintre ei fiind considerați specii rar întâlnite în alte zone ale țării. La Gradina Botanică există un exemplar de plop alb cu o circumferință a trunchiului de 8 metri, care a devenit una dintre atracțiile principale ale grădinii. Cel mai înalt arbore din Cluj-Napoca este tot un plop, cu o înălțime de 40 metri și o circumferință de 7,5 m, fiind vorba mai exact despre plopul negru din Parcul ,,Iuliu Hațieganu”. Acesta este și unul dintre cei mai mari plopi negri din întreaga lume.
Metasequoia, arbori de cauciuc, ginko biloba, în parcul ce se va dezvolta la Someș
La „verdele” Clujului vor contribui și arborii aduși deja pentru parcul ce va fi creat în noul proiect Iulius, din Piața 1 Mai, care în prezent se aclimatizează în pepiniera de la Stațiunea de Cercetare Horticolă a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară. În anul 2023 au fost transportați din Spania și Italia, la Cluj, peste 600 de arbori maturi, printre aceștia unii foarte deosebiți.
Totodată peste 100 000 de plante decorative de diferite forme și dimensiuni vor da culoare noului parc și vor contribui la susținerea biodiversității zonei.
A fost un întreg proces de selecție înainte ca arborii să ajungă la Cluj pentru a decide corect care sunt speciile care se vor putea acomoda. Astfel, au fost selectate exemplare impresionante de platani, tei, ginkgo biloba, castani, stejari piramidali, arbori de cauciuc, carpeni, arțari, duzi, arborele Iudei, liriodendron și metasequoia. Stejarii, arțarii și metasequoia ajung în prezent la înălțimi și de 13 metri.
Metasequoia sunt printre cei mai «vârstnici» arbori aduși la Cluj, având până la 60 de ani. Această specie de arbori are o creștere rapidă, își are originea în China și în ultimii ani a devenit foarte populară printre arborii ornamentali. În pepinieră există în prezent 5 exemplare de matasequoia.
Cei 5 arțari roșii care se pregătesc și ei să devină parte din Cluj sunt, de asemenea, impresionanți, cu greutăți între 9 și 11 tone. Acești arbori își au originea în Țările de Jos și fac parte din categoria copacilor cu frunze căzătoare. Pot ajunge până la 20-30 metri înalțime, iar creșterea lor este una mai lentă decât în cazul altor specii.
În noul proiect vor fi plantați 40 de platani orientali, arbori care ajung până la 6-7 metri înălțime, iar toamna, frunzele lor, inițial de un verde intens, își schimbă treptat culorile într-o paletă de culori arămii.
Ginkgo biloba, cunoscut popular sub numele de Arborele pagodelor, este un copac cu o istorie care datează din vremurile antice. Este unul dintre cei mai „bătrâni” arbori de pe Pământ, fiind considerat o fosilă vie. Din această specie au fost aduși la Cluj 78 de exemplare, care în prezent se aclimatizează în pepinieră și așteaptă să fie mutate în noul proiect.
„Procesul de selecție a fost unul amplu și de durată, pentru că am vrut să ne asigurăm că aducem specii de arbori care se vor putea simți ca acasă în solul de la Cluj. Sunt copaci maturi, de dimensiuni foarte mari, iar unele specii sunt cu adevărat speciale. De exemplu, sunt cele cinci exemplare de Metasequoia, destul de rar de întâlnit, cu origini în China, care sunt printre cei mai «vârstnici» arbori din pepinieră, având până la 60 de ani. Pepiniera este un spectacol și ne bucurăm că le merge atât de bine copacilor la Cluj”, a declarat Călin Revnic, inginerul horticol de la Iulius care coordonează pepiniera.
72 de arbori de pe vechea platformă Carbochim au fost salvați și relocați
Anul trecut, toți copacii de pe vechea platformă Carbochim au fost analizați pentru a se stabili starea lor și posibilitatea de a fi păstrați. După un studiu arboricol efectuat de Conf. Dr. Horia Dan Vlasin de la USAMV Cluj-Napoca, 72 de arbori au fost duși în pepinieră, unde s-au acomodat deja în noua locație și după doar 3 luni au intrat în vegetație.
Compania Iulius este cunoscută la nivel național pentru dezvoltarea de grădini urbane în cadrul proiectelor mixte de la Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava. În prezent, Iulius pregătește la Cluj una dintre cele mai impresionante astfel de grădini pe locul fostei fabrici Carbochim, cu peste 5,2 hectare de spații verzi amenajate, inclusiv o grădină japoneză.