În era digitală tot mai multe infracțiuni și fapte ilicite au loc în mediul online unde autorii acestora se simt mai în siguranță având în vedere faptul că își pot ascunde mult mai ușor identitatea și astfel, au impresia că nu ar putea fi trași la răspundere pentru ceea ce săvârșesc.
Cu toate acestea, persoanele care sunt victime ale unor asemenea fapte de amenințare, injurii sau denigrări realizate în mediul online au la dispoziție anumite pârghii legale pe care le-ar putea folosi pentru a-și face dreptate și pentru a-l trage pe autorul acestora la răspundere civilă sau chiar penală.
În aceste împrejurări ne-am dorit să aflăm de la dl. Avocat Nagy Gabriel Sebastian care ar fi variantele pe care le avem la dispoziție în cazul în care suntem victimele unor fapte ilegale săvârșite în mediul online condiții în care acesta ne-a relatat următoarele:
”Pentru început doresc să subliniez faptul că, mediul online oferă utilizatorilor acestuia doar o aparență de anonimat având în vedere că majoritatea acțiunilor online lasă urme digitale (cum ar fi de exemplu adresele IP etc.) . În acest context trebuie să cunoașteți faptul că, dacă sunteți victima unei infracțiuni sau a unei fapte ilicite săvârșite în mediul online, de cele mai multe ori aveți șanse reale de a identifica autorul acesteia, în ciuda încercărilor unora de a folosi nume false sau conturi temporare pentru a-și ascunde adevărata identitate.
Mai departe, trebuie să cunoașteți că amenințările realizate în mediul online, ca și cele realizate în mod direct sunt infracțiuni și se pedepsesc conform art.206 Cod penal cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amenda.
Cu toate acestea, și în cazul în care această infracțiune se săvârșește în mediul online, amenințarea trebuie să fie de natură a produce o stare de temere persoanei căreia îi este adresată pentru a se încadra pe textul de lege al art.206 Cod penal.
În continuare, cu privire la posibilitatea de tragere la răspundere a persoanelor care vă aduc injurii în mediul online sau vă denigrează public folosind rețelele de socializare este bine de cunoscut faptul că, acestea pot fi trase la răspundere civilă delictuală pentru prejudiciile pe care vi le cauzează prin comiterea acestor fapte ilicite.
Concret, prin injurii și denigrări realizate în mediul online dreptul la onoare, demnitate sau proprie imagine a unei persoane este adesea afectat. În aceste condiții, prin intermediul unei acțiuni în răspundere civilă delictuală puteți obține despăgubiri de la autorul acestor fapte ilicite.
Este esențial însă să rețineți că atât fapta ilicită cât și prejudiciul trebuie dovedit. Astfel, este indicat să realizați capturi de ecran care să demonstreze existența injuriilor sau a denigrărilor realizate în mediul online precum și să prezentați instanței martori care să ateste că aceste acțiuni ilicite v-au cauzat un prejudiciu.
În încheiere aș dori să mai subliniez și faptul că, o atitudine de pasivitate din partea unei victime a unor infracțiuni sau fapte ilicite realizate în mediul online nu face decât să încurajeze autorul acestora să își continue activitatea ilegală.
Raportat la această realitate, un răspuns ferm din partea victimei, materializat sub forma unei acțiuni în instanță sau a unei plângeri penale se dovedește de cele mai multe ori a fi singura soluție eficientă pentru a împiedica săvârșirea unor asemenea fapte și în viitor.”
Prezentare generală a confidențialității
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.