Ziua de 10 octombrie este, istoric vorbind, una importantă în calendar, marcând mai multe evenimente notabile petrecute de-a lungul trecutului recent al omenirii. Câteva dintre acestea, aparținând atât istoriei universale cât și celei românești, după cum urmează:
732: O armată a francilor condusă de Carol Martel a învins o armată musulmană din Andaluzia aflată sub conducerea lui Abd er-Rahman în bătălia de la Tours/Poitiers. Victoria obținută de forțele creștine a fost una determinantă pentru istoria Occidentului, oprind hotărâtor înaintarea fulminantă a Califatului la porțile Franței de astăzi, și punând astfel fundațiile pentru formarea marelui Imperiu Carolingian al francilor doar câteva decenii mai târziu.
1813: se naște Giuseppe Verdi, mare compozitor italian, cunoscut în istorie pentru opere precum Nabucco, Otello, Rigoletto, La Traviata sau Il Travatore. (m. 1901)
1846: astronomul englez William Lassell descoperă corpul ceresc Triton, cea mai mare lună/satelit natural aflat în câmpul gravitațional al planetei Neptun. Pe atunci un palid punct alb, Triton s-a dovedit ulterior a fi un satelit absolut fascinant: este singura lună din Sistemul Solar cu o orbită retrogradă (adică în direcția opusă rotației planetei mamă). Datorită acestei anomalii, precum și compoziției similare cu planeta pitică Pluto, oamenii de știință consideră că Triton a fost cândva la rândul său un corp ceresc de sine stătător, care ar fi fost însă „capturat” din Centura Kuiper de gravitația puternică a planetei Neptun.
1857: Începe construcția clădirii Universității din București după planurile arhitectului Alexandru Orăscu.
1872: Scriitorul Ion Creangă este exclus definitiv din cler după 12 ani de activitate, deoarece „și-a părăsit nevasta, a tras cu pușca în ciorile care murdăreau Biserica Golia și s-a tuns ca un mirean”, lucruri considerate incompatibile cu statutul de diacon.
1914: moare Carol I al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, primul rege al României. n cei 48 de ani de domnie (cea mai lungă din istoria statelor românești), Carol I a obținut independența țării, datorită căreia i-a și crescut imens prestigiul, a redresat economia, a dotat România cu o serie de instituții specifice statului modern și a pus bazele unei dinastii. A construit în Munții Carpați Castelul Peleș, care a rămas și acum una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale țării. După războiul ruso-turc (1877-1878), România a câștigat Dobrogea (dar a pierdut sudul Basarabiei), iar Carol a dispus ridicarea podului peste Dunăre, între Fetești și Cernavodă, care să lege noua provincie de restul țării. Principalul eșec al domniei acestuia a fost lipsa de hotărâre în vederea realizării unei reforme necesare în sectorul agrar, fapt care a dus la numeroase răscoale țărănești la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX. A trecut în neființă într-un moment de răscruce pentru țara sa, când Primul Război Mondial făcea ravagii în întreaga Europă iar cele două tabere combatante făceau puternice presiuni pentru intrarea României în conflict. (n. 1839)
1916: Prima luptă la Târgu Jiu. Trupele române, conduse de generalul Ion Dragalina, resping puternica ofensivă germană.
1938: Fiind forțată să respecte „Acordul de la Munchen” impus de marile puteri (într-o ultimă tentativă de a-l pacifica pe un Adolf Hitler din ce în ce mai ambițios), Cehoslovacia se retrage din Sudetenland, o regiune populată de vorbitori de limbă germană, care era vizată de proiectul expansionist al naziștilor. Un an mai târziu începea cel de al Doilea Război Mondial.
1942: se naște Radu Vasile, istoric, poet, academician și politician român, cel de-al 57-lea prim-ministru al țării noastre. Ocupând funcția de premier între 17 aprilie 1998 și 13 decembrie 1999 din partea PNȚ-CD, Vasile a fost confruntat de numeroase probleme dificile atât pe plan intern cât și extern, mandatul său cuprinzând ultima mineriadă și campania aeriană NATO împotriva Serbiei vecine. (m.2013)
1954: se naște David Lee Roth, solist american cunoscut pentru contribuțiile sale aduse muzicii rock. S-a remarcat mai ales ca solist al formației hard rock/heavy metal Van Halen, care a atins un succes comercial fulminant începând cu sfârșitul anilor ’70. Un personaj controversat, „Diamond Dave” a fost văzut drept un exponent de seamă al mentalității „sex, drugs and rock n roll”, ajungând în repetate rânduri pe primele pagini ale revistelor tabloide pentru escapadele sale.
1957: președintele american Dwight D. Eisenhower este nevoit să îi ceară scuze oficiale ministrului de finanțe ghanez Komla Agbeli Gbedemah, după ce acesta a fost dat afară dintr-un restaurant din Delaware, din cauza pielii sale de culoare. Acest episod a fost intens mediatizat și a atras numeroase critici segregării rasiale, pe atunci încă endemice în sudul Statelor Unite.
1985: moare Orson Welles, actor, regizor, producător și scenarist american. Cunoscut mai ales pentru rolul principal jucat în „Citizen Kane” (1941), considerat până în prezent cel mai bun film al tuturor timpurilor, Welles a fost un inovator de seamă și în domenii precum teatrul sau radioul, găsind faimă adaptând pentru teatrul radiofonic celebra nuvelă „Războiul Lumilor” (H.G. Wells) la finele anilor ’30. (n.1915)
2002: Congresul Statelor Unite autorizează folosirea forței militare contra Irakului. Doar un an mai târziu, izbucnea cel mai controversat conflict militar din istoria recentă a Americii, un război care a lăsat Irakul în ruine și a produs între 150.000 și 650.000 de morți (mulți dintre aceștia fiind civili irakieni), destabilizând Orientul Mijlociu și oferindu-le extremiștilor islamiști un teren propice pentru operațiuni.