Alegerile prezidențiale din România atrag atenția internațională, iar recent, Departamentul de Stat al SUA a emis o declarație oficială care subliniază atât respectul pentru voința democratică a românilor, cât și preocupările legate de integritatea procesului electoral. Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) privind implicarea Rusiei în activități cibernetice malițioase a ridicat semnale de alarmă.
Statele Unite subliniază importanța unei anchete detaliate asupra datelor prezentate de CSAT pentru a proteja democrația României. În același timp, oficialii americani reafirmă parteneriatul strategic cu România, subliniind rolul său crucial ca aliat NATO și membru al Uniunii Europene.
Această declarație reiterează sprijinul SUA pentru un viitor european al României și avertizează asupra riscurilor pe care le-ar putea aduce orice schimbare în politica externă a țării.
„Am urmărit cu atenție alegerile din România. Alegerea liderilor este dreptul poporului român, iar Statele Unite nu interferează cu această decizie sau cu procesul electoral.
Suntem îngrijorați de raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din România privind implicarea Rusiei în activități cibernetice malițioase menite să influențeze integritatea procesului electoral românesc. Datele menționate în raport trebuie investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral din România.
Statele Unite apreciază contribuțiile României ca aliat puternic în NATO și partener în Uniunea Europeană. Progresele obținute cu greu de România pentru ancorarea sa în comunitatea transatlantică nu trebuie să fie subminate de actori străini care urmăresc să schimbe politica externă a României de la alianțele sale occidentale. Orice astfel de schimbare ar avea un impact negativ serios asupra cooperării de securitate dintre SUA și România, iar o decizie de a restricționa investițiile străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România.
Prin intermediul unui parteneriat durabil, am realizat progrese importante în cooperarea noastră în domeniul apărării, parteneriatul economic și am făcut pași înainte spre călătorii fără viză. Vom continua să colaborăm pentru a păstra securitatea națiunilor noastre și prosperitatea și bunăstarea cetățenilor noștri.” a transmis departamentul de stat al S.U.A.