Cândva un hub în plină dezvoltare al outsourcingului de servicii IT în Europa de Est, Cluj-Napoca se confruntă acum cu un exod alarmant al companiilor din această industrie.
Orașul nostru este acum martor la o tendință îngrijorătoare de relocare a companiilor, ceea ce duce la creșterea șomajului în rândul personalului IT fapt care generează probleme economice. În ciuda reputației orașului pentru o forță de muncă calificată și un mediu efervescent al vieții corporate, mai mulți factori conduc la aceste restructurări în masă ale companiilor din industria tech.
Realitatea este una cu adevărat mult mai dureroasă. Nu doar piața din Cluj-Napoca se vede afectată de această problemă, chestiuni similare au loc în toate huburile de IT din întreaga Românie (n. red – București, Iași, Timișoara) dar și în alte țări din Estul Europei precum Polonia, Cehia și Ungaria.
Mii de tineri angajați în corporații și companii de dezvoltare software dezbat problemele cu care se confruntă pe diverse platforme precum Reddit, Glassdoor sau Indeed. În ultimele luni s-a putut observa un trend în rândul companiilor din această industrie de a-și reloca birourile sau o mare parte din activitate în țări precum India sau China.
Posibile explicații
Creșterea economică în Cluj-Napoca a adus salarii și costuri de trai ridicate. În timp ce acest lucru aduce beneficii angajaților, face orașul mai puțin competitiv față de destinații cu costuri reduse precum India și China. Costurile operaționale din Cluj-Napoca au crescut constant și companiilor le este greu să justifice cheltuielile mai mari atunci când se pot muta în țări cu o industrie IT în curs de extindere și pot economisi semnificativ.
În India și China giganții IT reușesc să găsească o forță de muncă mai ieftină, reducând costurile operaționale. De asemenea, aceste țări oferă un ecosistem propice companiilor din industrie datorită politicilor guvernamentale care încurajează dezvoltarea firmelor de acest gen.
În contrapartidă, guvernul României a luat în ultimii ani decizii nefavorabile mediului de afaceri din IT prin eliminarea scutirii de impozit pentru programatori și prin impozitarea diferitelor bonusuri și a bonurilor de masă.
Munca de acasă, prieten sau dușman?
Deși o părere nepopulară în rândul IT-iștilor, munca remote (sau Work From Home) poate să reprezinte unul dintre factorii pentru criza din piața Clujeană.
Creșterea fenomenului Work From Home odată cu pandemia de Covid-19 a permis marilor companii să angajeze personal din alte locații sau orașe, reducând dependența de unități cu costuri mai mari precum cele din Cluj-Napoca.
În timp ce munca de la distanță oferă flexibilitate și reduceri de costuri, ea a evidențiat și probleme în rândul productivității.
Unele studii și companii raportează o productivitate crescută din cauza lipsei distractorilor de la birou și a reducerii timpului de navetă pana la locul de munca, în timp ce altele se confruntă cu provocări precum dificultăți în dialogarea cu angajatul, izolarea acestora și distragerile de la domiciliu.
Cu toate acestea, dacă companiile constată că munca de la distanță este mai puțin eficientă, ar putea opta să se mute în regiuni în care costul de întreținere a birourilor fizice și a salariilor este mai mic.
Concluzii
Plecarea firmelor de dezvoltare software a dus la pierderea locurilor de muncă în rândul tinerilor, contribuind la creșterea ratei șomajului în Cluj-Napoca. Această tendință ridică îngrijorări cu privire la stabilitatea economică a orașului pe termen mediu și subliniază nevoia de diversificare în rândul pieței forței de munca.
Pentru a ține piept acestor provocări, decidenții din orașul Cluj-Napoca trebuie să creeze pentru potențialii investitori un mediu de afaceri mai favorabil. Existența și dezvoltarea programelor de educație și formare devine o chestiune impetuos necesară. De asemenea, și angajații trebuie să fie într-o continuă dezvoltare și să prezinte interes pentru învățarea de noi skilluri din domeniul IT.