CINE NU E GATA, noul lungmetraj în regia lui Florian Anghel, bazat pe romanul omonim scris de Iulia Nani, reprezintă un fenomen unic în cinematografia din România, atât prin devenirea sa „din culise”, cât și prin standardele pe care încearcă să le stabilească din punct de vedere creativ. Producția acestui film este independentă și finanțată printr-un grup format din peste 30 de profesioniști cu zeci de filme în portofoliu – Demiourgos Pictures, prin tehnologie blockchain. La bugetul de 500.000 de dolari al filmului a contribuit și publicul, prin diverse forme de crowdfunding, persoane care vor participa și la profituri, fiind totodată producători oficiali. Așadar, CINE NU E GATA este un reper de inovație în realizarea unui proiect creativ în România, propunându-și să rescrie regulile jocului.
Pe data de 18 mai, de la ora 14:00, filmul va avea o proiecție privată în cadrul târgului cinematografic Marche du Film de la Cannes, cu dezideratul de a adăuga la distribuția deja asigurată în Statele Unite și UK companii dornice să-l răspândească în cinematografele din restul lumii.
Titlul în limba engleză este Wonder Coach și oferă o perspectivă mai clară asupra temei: Victoria Lungu, o femeie ambițioasă și capabilă, sufocată de mediul corporatist restrictiv și inert, își reinventează viața, devenind un coach profesional care este dispus să încalce o sumedenie de limite pentru a-și ajuta clienții, chiar și cu forța dacă e nevoie. La granița dintre comedie neagră, dramă și… film cu supereroi, CINE NU E GATA are o distribuție pe măsură, din care fac parte Ioana Budu în rolul Victoriei Lungu, Daniela Nane, Oltin Hurezeanu, Mihai Marinescu și Loredana Groza (care va lansa și o piesă asociată filmului).
”Am fost inspirat de Lynch și Villeneuve pentru a crea universul Victoriei Lungu. O lume întunecată, dar seducătoare. Este un produs cu care eu sunt convins că vom seta cu totul alte standarde în filmul românesc. Noi suntem generația 3.0 a filmului românesc.” – Florian Anghel, regizor și scenarist, în Zile și Nopți.
În urma unui refuz de finanțare primit de la Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Florian Anghel s-a înflăcărat cu atât mai mult, adunând în jurul său o echipă creativă și de producție care este pregătită să stea lângă repere ale cinematografiei globale și să redefinească modul în care arată și se aude un film românesc contemporan. Producătorul Paul Arion este unul dintre cei mai cunoscuți exponenți ai acestei echipe, un expert în efecte digitale, director de imagine și regizor care a lucrat la filme ca Dune (2021), Avengers: Endgame (2019) și Blade Runner 2049 (2017). Montajul este realizat de Ovidiu Văcaru, cunoscut pentru Miami Bici (2020) și Miami Bici 2 (2023), iar scenografia, pe care Florian Anghel o vede ca fiind unul din cele mai importante și formidabile aspecte ale filmului, este realizată de Cristina Paula Ana Barbu – Manor House (2020), Moartea Domnului Lăzărescu (2005). Mixajul final de sunet va fi realizat de un partener din Los Angeles.
În spatele acestui film se află o viziune care poate schimba mentalitățile și limitările din spațiul cinematografic românesc. Titlul CINE NU E GATA sună în acest context ca o provocare aruncată nu doar publicului, ci și industriei de film – compania Demiourgos Pictures deține deja 40 de scenarii originale și țintește să producă trei filme pe an. Acesta este doar începutul, un proof of concept pentru o mișcare de înnoire și de repoziționare a industriei de film din România. Echipa pregătește deja următorul proiect, o co-producție România/SUA, în limba engleză, cu o distribuție internațională de top.
CINE NU E GATA / Wonder Coach va intra în circuitul de festival între iulie și noiembrie – decembrie 2024, urmând apoi lansarea în cinematografele din România, SUA și Europa, în februarie – mai 2025.