Cinema Victoria a întors ceasul cu un secol și a oferit clujenilor o experiență deosebită: filmul horror „Genuine”, proiectat ca în 1920

Duminică seară, clujenii pasionați de istoria cinematografiei au avut ocazia deosebită de a viziona la Cinema Victoria filmul „Genuine: povestea unui vampir”, datând din anul 1920.Proiectat în cadrul ultimei seri a Festivalului de Psihanaliză, filmul a fost însoțit de o coloană sonoră creată special pentru această proiecție de Alin Zăbrăuţeanu, care a interpretat live o parte din instrumentalul respectiv.
Acest detaliu este unul deosebit deoarece este unul specific felului în care erau vizionate filmele la cinema în urmă cu mai bine de un secol: în epoca filmelor mute, cele mai multe cinematografe angajau muzicieni proprii, care interpretau coloane sonore compuse individual pentru fiecare rolă de film în parte, astfel transformând proiecțiile în veritabile cine-concerte.


Regizat de Robert Wiene imediat după succesul fulminant al pelicului „Cabinetul Doctorului Caligari”, „Genuine” este considerat unul din primele filme de groază și aparține stilistic curentului expresionismului german. După cum amintește prezentarea realizată de Cinema Victoria:

„Simţul vizual de factură expresionistă al lui Robert Wiene se manifestă plenar în Genuine, fiind concretizat – la fel ca în Cabinetul doctorului Caligari, creaţia sa anterioară mult mai celebră – prin decoruri distorsionate şi bizare, în tehnica perspectivei deformate, reuşind să redea astfel erotismul hipnotic în formă vizuală. Plastica expresionistă, manifestată prin decoruri pictate, perspective deformate şi machiaj strident, purtând marca perioadei anilor ’20, susţine naraţiunea halucinantă. Condensarea peliculei la restaurare face ca intertitlurile să devină astfel mai succinte şi mai dinamice.”

„Coloana sonoră creată de Foley’Ala constă dintr-o mixtură de sonorităţi contemporane, ritmuri insolite, referinţe la structuri arhetipale, sintetizatoare, instrumente acustice şi voce, cu modulaţii electronice şi procesare live. Pe lângă improvizaţie, atmosfera filmului a fost completată de traducerea live a intertitlurilor peliculei, în intonaţia inconfundabilă a „Vocii Filmelor”, Irina-Margareta Nistor.”

Distribuie articolul pe social media:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *