În week-end Clujul a găzduit o gală de wrestling profesionist. Cum s-a desfășurat evenimentul

Mulți tineri care au crescut în anii 2000 își mai amintesc poate frenezia care înconjura în acea perioadă wrestling-ul profesionist, difuzat în prime-time, pe atunci, și de câteva posturi tv importante din țara noastră.

Wrestling-ul este o formă de divertisment care mizează mult pe antiteza dintre eroi și răufăcători, marea majoritate a meciurilor angrenând un personaj pozitiv contra unuia negativ, de cele mai multe ori cu diverse povești sau mize personale la mijloc. Da, acest element adaugă wrestlingului o dimensiune de teatru (desfășurarea luptelor fiind corografiată în avans), dar ce formă de divertisment distractivă poate fi!  O formă de divertisment care îmbină atletismul, tehnici din sporturile de contact sau luptele greco-romane cu teatrul dramatic, de comedie sau cu povești  specifice mai degrabă benzilor desenate, wrestlingul profesionist captează deja de câteva decenii bune atenția generațiilor tinere, căpătând popularitate și în România în ultimii 20 de ani prin difuzarea la tv a show-urilor săptămânale și galelor pay-per-view ale companiei americane WWE, care făceau ratinguri destule de bune până în jurul anului 2015, când posturile românești au decis să nu mai semneze contracte noi cu firma înființată și condusă toată istoria sa de milionarul Vince McMahon.

În ciuda acestei evoluții negative, wrestling-ul profesionist continuă să aibă un număr semnificativ de urmăritori online și în țara noastră, iar nu demult această comunitate a primit, chiar la Cluj, o promoție de wrestling autohtonă.

Romanian Pro Wrestling (RPW) a început să organizeze show-uri de wrestling prin 2016, iar în zona Clujului în anul 2019 a reușit performanța de a concretiza un meet-and-greet cu celebrul wrestler american MVP, multiplu campion în WWE (United States Champion și Tag Team Champion). De atunci, promoția românească a organizat anual show-uri de wrestling pentru clujenii pasionați de această formă de divertisment, iar sâmbătă seară a avut loc probabil cel mai important asemenea spectacol de până acum.

Zazen – Verde Urban a găzduit gala WrestleFest 3, cu un afiș de 7 meciuri (și un al 8-lea meci surpriză) ce au angrenat wrestleri din țări precum Statele Unite, Ungaria sau Finlanda. În main event, fanii clujeni au avut ocazia deosebită de a-l vedea la lucru pe Jack Vaughn, campionul din Ohio Valley Wrestling (promoție americană care a fost până nu demult o subsidiară a WWE, menită să crească tinere talente), contra campionului RPW, Erkan Sulcani, într-un meci ce s-a încheiat prin descalificarea americanului după intervenția în favoarea sa a doi wrestleri conaționali. Acest finish, deloc pe placul publicului, a dus rapid la desfășurarea unui meci la echipe („Six Man Tag”) pe care avea să îl câștige, în cele din urmă, echipa lui Sulcani, în ovațiile și aplauzele fanilor prezenți la eveniment. 

Timp de două ore și jumătate, fanii clujeni s-au lăsat purtați în poveștile specifice ale fiecărui meci în parte, așteptând cu nerăbdare să vadă dacă favoriții lor vor ieși triumfători din diversele conflicte prezentate. Acest „suspension of disbelief”, pe care îl folosim și atunci când privim un film sau o piesă de teatru, poate transforma wrestling-ul într-o formă de spectacol care prezintă adesea scenarii cât se poate de interesante, foarte similare cu povești întâlnite și în celelalte principale medii de entertainment (ex: veteranul care se chinuie să câștige în domeniul său la fel ca odinioară, sau outsiderul care triumfă în ciuda unor șanse infime).

Spectatorii care au venit la Zazen pentru această gală s-au străduit să recreeze, pe cât de bine au putut, atmosfera specifică marilor show-uri organizate de WWE, încurajându-și frenetic eroii și huiduind copios personajele negative pe toată durata evenimentului.

Probabil cea mai tare chestie e că RPW este cât se poate de evident o promoție creată de fani pentru fani. Întreaga gală s-a simțit ca o mare ieșire în familie, iar probabil cel mai îmbucurător anunț a fost confirmarea unei noi ediții, WrestleFest 4: Spring Slam, eveniment care urmează să fie organizat în luna martie a anului viitor.

 

Distribuie articolul pe social media:

One thought on “În week-end Clujul a găzduit o gală de wrestling profesionist. Cum s-a desfășurat evenimentul

  1. Domnule Tudor Chichet cu ce ati facut poza, cu un ,,cartof” ??????????????????????????????????????????????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *