CLUJUL INTERBELIC. Unde a avut sediul Banca Românească?

La această adresă (str. Ferdinand) în anii 30 ai secolului trecut a avut sediul sucursala clujeană a Băncii Românești, una din cele mai moderne bănci ale României Mari. Bancă liberală prin excelență cu bune și cu rele, a fost fondată in anul 1911 in urma aglutinării capitaturilor mai multor bănci mici înființate, la rândul lor de fruntașul liberal Take Protopopescu. Acesta, împreună cu Anton Carp și alți liberali, inclusiv familia Brătianu s-au implicat în acest proiect, ajungând în scurt timp una din cele mai importante bănci din București, fiind considerată, pe bună dreptate, înainte de 1914 cea mai mare bancă constituită cu fonduri si capital românesc.
Afaceri după Unire
După 1918, alipirea noilor provincii a constituit o oportunitate pentru băncile bucureștene de a începe afaceri în Transilvania și mai ales în orașul nostru. Conducerea centrală a băncii l-a delegat pe Victor Slăvescu, pe atunci un tânăr economist proaspăt întors de pe front, să caute oportunități de afaceri și sedii în orașele transilvane. La Cluj s-a văzut într-o vădită dificultate de a găsi un spațiu, la fel ca la Sibiu. Acolo, însă a găsit o bancă cu un sediu generos, Banca Lumina pe care a absorbit-o. În acest fel se punea bine si pe lângă unii membrii ai clerului de la Sibiu, care controlau banca.
Fuziune eșuată
La Cluj, se pare că avea in vedere o astfel de soluție, Amos Frâncu de la Economul dorea o formă de fuziune cu banca de la București, dar care nu s-a materializat, Economul fiind doar o bancă afiliată băncii bucureștene, care participase cu o sumă consistentă la emisiunea de capital a băncii clujene. Hotelul New York, o clădire de pe Bulevardul Regina Maria sau din Piața Teatrului, chiar Palatul Sebestyen erau vizate de Slăvescu.
Banca a avut succesiv mai multe sedii in oraș, in cele din urmă rămânând la această adresă. Pe lângă Victor Slăvescu, ce a asigurat suportul tehnic noilor sucursale și a fost pemtru o perioadă cenzor al Băncii Economul, directorul cel mai important al structurii teritoriale a fost profesorul George N Leon, personalitate ce a ajuns inclusiv în consiliul de administrație a Băncii Naționale, și care a scris cărți de economie valoroase in perioada interbelică .
Banca a fost un sprijin important pentru economia clujeană si ardeleană atât din motive de pragmatism bamcar dar și din considerente politice, fiind o bancă liberală, creditul și sprijinul financiar era o formă de propagare a ideilor si politicilor liberale in Transilvania.
Sursa: pagina de facebook Vechiul Cluj
Intertitlurile apartin redactiei
Distribuie articolul pe social media:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *