Congresul Național de Farmacie va avea loc la Cluj-Napoca în următoarele zile

Congresul Național de Farmacie are loc la Cluj-Napoca în perioada 27-29 Septembrie. Evenimentul este organizat de către Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca și Societatea de Științe Farmaceutice din România.

1500 de farmaciști și specialiști în domeniul sănătății vor participa la cel mai important eveniment dedicat comunității farmaceutice din România, Congresul Național de Farmacie 2023 – ediția a XIX-a, care va avea loc, în perioada 27 – 29 septembrie 2023, la Grand Hotel Napoca din Cluj-Napoca.

Tema acestei ediții este „Farmacia azi: de la tradiție la interdisciplinaritate și inteligență artificială”. În cadrul celor cele trei zile de desfășurare a evenimenului vor fi abordate mai multe subiecte de actualitate din domeniul farmaceutic.

Printre acestea se numără „Inteligența artificială în descoperirea medicamentelor și biologia computațională: starea actuală, succese și capcane”, „Individualizarea terapiei medicamentoase”, „Designul medicamentului – sinteză, analiză și inovare”, „Plantele medicinale – actualități în cercetare și utilizarea terapeutică”, „Substanțele de abuz – abordări actuale și noi provocări„ și „Echilibrul nutrițional în contextual secolului XXI”.

Invitatul special al acestei ediții este dr. Andreas Bender, profesor de informatică moleculară la Universitatea din Cambridge, coordonator al grupului Center for Molecular Informatics, Department of Chemistry. Grupul de cercetare coordonat de profesorul Andreas Bender lucrează la aplicarea și dezvoltarea metodelor de analiză a datelor, a învățării automate și a implicãrii inteligenței artificiale în domeniul design-ului de noi medicamente.

Aceste abordări se concentrează pe înțelegerea activității biologice a unor noi molecule terapeutice și clasificarea bolilor, pe minimizarea toxicității, îmbunătățirea siguranței și susținerea selecției sau designului compușilor.

Principalele direcții de cercetare propun o abordare multidisciplinară în domeniul designului de noi substanțe medicamentoase. Mai exact, analiza modului de acțiune a compușilor medicamentoși și prezicerea țintei, modelarea amestecurilor de compuși bioactivi și de medicamente tradiționale, integrarea datelor chimice sau biologice pentru caracterizarea acțiunii acestor molecule și a bolii sau prezicerea toxicității diverșilor compuși.

Printre speakerii invitați la congres se numără prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuliasa, Președintele Societății de Științe Farmaceutice din România, prof. dr. Gianina Crișan, Decanul Facultății de Farmacie, Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca și prof. dr. Anca Buzoianu, Rectorul UMF „Iuliu Hațieganu”.

De asemenea, la eveniment vor fi prezenți decanii facultăților de farmacie din România și Republica Moldova, speakeri internaționali din Belgia, Danemarca și Marea Britanie, precum și reprezentanți din Ministerul Sănătății, Brigada Antidrog, Academia Română, Academia de Științe Medicale, Academia Oamenilor de Știință din România și Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România.

Distribuie articolul pe social media:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *