CRONICĂ DE CONCERT. Mossman +  Escalate. Zâmbete și… pumni între pereți

Oamenii își exprimă violența în multe moduri. Bătăi, mersul prin galeriile de fotbal, bullying online și câte și mai câte. Miercuri, în Zipp It (situat la începutul străzii Mărginașe, vis a vis de Platinia mall), n-a fost altceva decât o eliberare de ”nevoia de violență”, de tensiunea acumulată,  într-un mod pașnic – prin muzică.

Pe o masă, în bar, ceva merch, pe alta oale cu mâncare, iar în public și pe scenă o luptă între punkiști și… aer.

În deschidere a fost trupa locală de powerviolence Mossman. Solistul, coborât în fața scenei, a livrat niște screamo-uri foarte apreciate de publicul care lovea… aerul. La un moment dat, acesta i-a dedicat o piesă celui ce a reușit să bușească BMW-ul de poliție devenit viral recent (sic!). Mâinile oamenilor din public se transformau în moriști, atmosfera s-a încins. Prestația a avut un vibe de familie, băieții din trupă fiind prezenți cam la fiecare concert organizat de LMA Collective.

Aerul, inamicul tău

Acum, o mică introducere la ce înseamnă hardcore. Înainte de fiecare concert de acest fel, ai nevoie de o încălzire. Umerii trebuie să fie pregătiți, că o să dai din coate încontinuu, dar mai ales trebuie să fi pregătit să observi ceea ce fac ceilalți. La o prestație de acest tip, aerul se transformă în cel mai mare inamic al tău, pe care-l lovești cu pumni și picioare. Un haos controlat, care nu duce des la loviri – dar orice se poate întâmpla. Grijă la față, dar și la a nu pierde momentul.

Escalate, o trupă de unguri vegani

Escalate sunt o trupă destul de recunoscută pe scena de hardcore. Maghiarii s-au întors la Cluj după 5 ani. A sunat foarte bine concertul. Pe alocuri dansant, picioarele făceau dansul skank, cât timp mâinile continuau să lovească în gol. Mai vedeai oameni – printre care se numără și solistul – care săreau în aer cu piciorul ridicat. Trupa este vegan straight edge, adică nu mănâncă produse cu origine animalică, nu bea, nu se droghează și nu fumează. Au vorbit între piese și despre efectele nocive pe care le au alcoolul și drogurile, dar și despre alte probleme din scena hardcore, cum ar fi violența domestică. La ultima piesă, solistul a pasat microfonul și publicului. Publicul a plecat, cu siguranță, mulțumit.

Pe Mossman îi puteți vedea în Cluj săptămâna viitoare, în deschidere la trupa Expectations. Escalate au plecat înspre București, unde vor cânta în clubul Sims. Cât despre concerte din Cluj, recomandarea noastră pentru acest weekend este Ska-nk în /Form Space, vineri seară.

Text: Rami Cristescu, student jurnalism an 1, UBB

Foto: Sebastian Ciocîrlan, student jurnalism an 1, UBB

Editor: Tibi Fărcaș

Distribuie articolul pe social media:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *