În această săptămână s-a judecat cererea formulată de către campionul nostru olimpic la înot, David Popovici, referitoare la emiterea unui ordin de protecție împotriva vecinului său care l-ar fi amenințat pe acesta cu incendierea autoturismului său de lux proaspăt achiziționat.
Raportat la această solicitare, magistrații Judecătoriei Sectorului 2 București au apreciat că cererea formulată este întemeiată în parte, cu toate că vecinul în vârstă de 70 de ani a medaliatului cu aur de la Paris a negat acuzațiile de amenințare care i-au fost aduse.
Astfel, David Popovici a obținut un ordin de protecție extins împotriva vecinului său.
Conform deciziei nedefinitive a instanței, bărbatul de 70 de ani este obligat pentru o perioadă de 6 luni de zile să păstreze o distanță minimă de 100 m față de David Popovici și față de iubita acestuia, precum și față de locul în care acesta își desfășoară activitatea sportivă, respectiv, Bazinul Olimpic ”Lia Manoliu”.
Totodată, vecinul este obligat să păstreze o distanță minimă de 4 m față de locuința campionului olimpic la înot și îi este interzis orice contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod cu acesta din urmă.
Întrebat fiind despre acest incident, David Popovici a afirmat că „Este o chestiune personală și care ar fi trebuit să rămână privată. M-am adresat Justiției ca orice alt cetățean, sper ca aceasta să analizeze cererea mea și atât. Numai timpul ne va spune (n.r. – dacă se va linişti vecinul). Noi suntem de părere că nu şi suntem aici pentru ca violenţa să nu escaladeze de la una verbală la una fizică”.
Ordinul de protecție poate să fie emis acum și împotriva altor persoane, nu doar împotriva membrilor de familie!
Ceea ce este interesant de observat în analiza speței de față este faptul că, Ordinele de protecție pot să fie obținute mai nou și împotriva altor persoane, nu doar împotriva membrilor de familie.
Cu privire la acest aspecta am luat legătura cu avocatul Nagy Gabriel Sebastian care ne-a relatat faptul că:
”Începând cu data de 31 august 2024 a fost adoptată Legea nr.26/2024 referitoare la Ordinul de protecție extins. Până la acel moment, aveam în vigoare la nivel național numai Legea nr.217/2003 care se aplic însă exclusiv cazurilor de violență domestică. Astfel, până în vara anului 2024 victimele unor acte de violență fizică sau psihică nu puteau obține Ordine de protecție împotriva altor persoane în afara celor care aveau calitatea de membru de familie în înțelesul art.5 din Legea nr.217/2003.
Ulterior adoptării Legii nr.26/2024 însă, orice persoană care este victima unor acte de violență fizică sau psihică se poate adresa instanței de judecată pentru a cere emiterea unui Ordin de protecție extins, indiferent de relația pe care acesta o are cu agresorul.
Totodată, un alt aspect important de menționat este cel referitor la faptul că, noua lege se referă la toate formele de violență fizică, dar și psihică.
Astfel, conform art.1 alin.(1) din Legea nr.26/2024, printre formele de violență fizică, se numără:
orice lovire sau act de violență cauzatoare de suferință fizică;
orice act de violență de natură sexuală;
orice alte acte de violenţă fizică ce pun în pericol viaţa, integritatea fizică sau psihică ori libertatea unei persoane
În ceea ce privește formele de violență psihică, printre acestea se regăsesc următoarele:
amenințarea unei persoane cu săvârșirea unei infracțiuni sau a unei fapte păgubitoare dacă este de natură să îi producă o stare de temere;
fapta repetată de urmărire a unei persoane, de supraveghere a locuinței, a locului de muncă sau a altor locuri frecventate de aceasta ori efectuarea de apeluri telefonice sau a altor tipuri de comunicări prin mijloace de transmitere la distanță care, prin frecvență, conținut sau momentul în care sunt emise, creează temere, precum și alte acțiuni cu efect similar;
orice act de hărțuire online, mesaje online instigatoare la ură, urmărire online, amenințări online, publicarea neconsensuală de informații și conținut grafic intim, accesul ilegal la comunicaţii şi date private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor cu scopul de a umili, speria, reduce la tăcere victima;
încercarea de a determina sau determinarea unei persoane prin corupere, prin constrângere ori prin altă faptă cu efect vădit intimidant să nu sesizeze organele de urmărire penală, să nu dea declaraţii, să îşi retragă declaraţiile, să dea declaraţii mincinoase ori să nu prezinte probe într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură judiciară;
Etc. ”
În concluzie, odată cu adoptarea Legii nr.26/2024, victimelor actelor de violență fizică sau psihică li se pune la dispoziție un instrument legal puternic care le permite să se protejeze de agresori, indiferent de natura relației cu aceștia. Acest aspect ar trebui să încurajeze toate victimele să obțină ajutorul legal necesar pentru a se pune la adăpost de agresori și de agresiunile acestora, un exemplu în acest sens fiind așadar și cazul campionului nostru olimpic, David Popovici.