Tensiunile din jurul statutului Fâșiei Gaza, care produc de mai multe decenii incidente violente sporadice, par să se fi metamorfozat, în sfârșit, într-un război de amploare între militanții musulmani Hamas (care folosesc micuțul teritoriu drept o bază de operațiuni) și statul Israel.
Din zorii acestei zile, rachete lansate din Fâșia Gaza lovesc în continuu zone variate ale Israelului, iar militanții Hamas au coordonat această lansare masivă de proiectile cu infiltrări și atacuri pe cale terestră, maritimă și inclusiv aeriană. Cu peste 2500 de rachete lansate doar astăzi și atacuri concomitente pe toate teatrele de operațiuni posibile, se pare că organizația teroristă își joacă, începând de azi, ultima carte:
Pentru că un atac de o asemenea amploare, pe care premierul naționalist israelian Netanyahu îl numește etapa de început a unui război propriu-zis, va transforma conflictul arabo-israelian în mod ireversibil. Cel mai probabil sperând că șocul ofensivei fără precedent va termina leadershipul politic israelian să facă, în sfârșit, o serie de concesii, Hamas s-a poziționat de fapt într-un punct de răscruce, făcând acest pariu nebunesc: fie teroriștii își îndeplinesc obiectivele, fie aceștia se vor confrunta cu o campanie de represalii fără precedent din partea Israelului, o perspectivă care riscă să aducă atât distrugerea organizației, cât și cea a populației arabe din Fâșia Gaza în numele căruia Hamas acționează. În lumina exodului recent din Nagorno-Karabah (nesancționat de comunitatea internațională), spectrul purificării etnice este o perspectivă cât se poate de posibilă, poate chiar probabilă.
Pentru că este greu de crezut că premierul Netanyahu va accepta orice concesie în fața Hamas, după trauma națională provocată de sunetul miilor de rachete ce au lovit astăzi Israelul. Știind orientarea politică a prim-ministrului, acesta va avea acum un pretext legitim în ochii comunității internaționale pentru a acționa cu fermitate în vederea distrugerii totale a organizației teroriste, indiferent câți civili arabi vor trebui să plătească pentru acest deziderat.
Iar indiferent care va fi deznodământul acestui vechi conflict, un lucru este cât se poate de clar: evenimentele de astăzi îl împing pe acesta într-o etapă decisivă, care amenință să producă schimbări ireversibile asupra regiunii și relațiilor internaționale.