Europarlamentarul clujean Vasile Dîncu a salutat aprobarea deschiderii unui Birou de Legătură al Parlamentului European la Chișinău. Acesta va sprijini Republica Moldova în implementarea reformelor necesare, consolidarea democrației și întărirea rezilienței în fața presiunilor externe.
„Parlamentul European a aprobat, luni, deschiderea unui Birou de Legătură la Chișinău.
Este un pas important în drumul Republicii Moldova către integrarea în Uniunea Europeană, acest birou având rolul de a oferi suport concret în implementarea reformelor necesare și în consolidarea democrației și stabilității în regiune.
Republica Moldova se află într-un proces amplu de transformare, consolidându-și instituțiile democratice, dezvoltând economia și apropiindu-se de Uniunea Europeană. Este un parcurs care merită admirat în contextul în care Republica Moldova este, în mod continuu, supusă presiunilor hibride din partea Rusiei.
Totuși, pentru ca aceste schimbări să fie sustenabile, este esențial să ca Republica Moldova să acorde o atenție deosebită creșterii rezilienței societale, adică să își crească forța societății de a face față șocurilor, de a se adapta la provocări și de a menține coeziunea socială în fața riscurilor interne și externe.Într-un context geopolitic fragil și marcat de amenințări multiple – de la criza energetică ori campaniile de dezinformare, până la provocările economice și migrația forțată – Republica Moldova trebuie să devină mai pregătită pentru a răspunde eficient acestor riscuri.
Trei sunt dimensiunile în care Republica Moldova are nevoie să își sporească eforturile:
Reziliența democratică și instituțională
Un stat puternic, cu instituții eficiente și independente, este cheia unei societăți reziliente. Reformele în justiție, combaterea corupției și transparența instituțională trebuie să continue pentru a menține încrederea cetățenilor în stat.
Atunci când vorbim despre combaterea corupției, avem în vedere faptul că Grupul de State împotriva Corupției (GRECO) a evaluat implementarea a 18 recomandări adresate Republicii Moldova privind prevenirea corupției în rândul deputaților, judecătorilor și procurorilor. Dintre acestea, 13 recomandări au fost implementate acceptabil, iar 4 parțial.
Reziliența economică
Moldova trebuie să-și diversifice economia, să stimuleze investițiile și să reducă dependența de resurse externe, în special în domeniul energetic. În acest sens, Strategia de Independență și Reziliență Energetică, lansată cu sprijinul Uniunii Europene, este un pas crucial către autosuficiență energetică până în 2026.
Reziliența socială și coeziunea comunitară
Moldova trebuie să îmbunătățească protecția socială, accesul la educație și sănătate, precum și să sprijine grupurile vulnerabile. O societate unită, cu un contract social puternic, este mai capabilă să facă față crizelor și să mențină stabilitatea internă.
De asemenea, sunt necesare progrese în ceea ce privește descentralizarea și autonomia locală!
Investiția în reziliența societală a Republicii Moldova este o investiție în securitatea și prosperitatea regiunii și a Europei, în general.
Prin consolidarea democrației, economiei, securității și coeziunii sociale, Moldova va deveni un partener stabil și de încredere pentru Uniunea Europeană.” a declarat Vasile Dîncu prin intermediul rețelelor de socializare.