FOTO Civicii protestează împotriva tăierii arborilor de pe străzile Kogălniceanu și Universității

Anca Hațiegan, teatrolog la Universitatea Babeș-Bolyai și cetățean cu spirit civic protestează privind planurile primăriei privind copacii de pe străzile Kogălniceanu și Universității. Aceasta a publicat o petiție in care avertizează că teii, o marcă a străzii, urmează să fie scoși cu tot cu rădăcină si vor muri iar strada nu va mai avea același ”vibe”. În sprijinul său au sărit ”eternii” activiști civici ai Clujului, filologul Dumitru Vîlcu și Szakats Istvan de la grupul de facebook Clujul Civic.

Cei trei susțin că primăria scoate cu rădăcini cu tot copacii de pe străzile Kogălniceanu și Universității si acestia vor muri fiind ființe vii, cum a scris Szakats.

Cei trei  au postat si fotografii în spațiul online și în renumitul grup de facebook.

Iată ce a scris Hațiegan primarului în petiție:

”Către Primarul Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc

Stimate d-le primar Emil Boc,

În urma comunicatului Primăriei Municipiului Cluj-Napoca privind intenția de relocare a arborilor de pe străzile Kogălniceanu și Universității și de plantare a altora în loc, noi, semnatarii acestei petiții, solicităm păstrarea arborilor de pe străzile anterior menționate pe amplasamentul lor actual și găsirea altei soluții pentru protejarea rădăcinilor acestora. Înțelegem că lucrările de reamenajare a străzilor în cauză a dus la expunerea rădăcinilor arborilor aflați pe ele, dar considerăm că soluția relocării copacilor nu este o soluție, ci (încă) o dovadă de lipsă de responsabilitate a autorităților locale atunci când vine vorba de protejarea patrimoniului natural al orașului. Pe lângă patrimoniul său cultural, orașul Cluj-Napoca dispune de un patrimoniu natural, care este de o vreme continuu sub asediu. Arborii maturi și cei în vârstă, dar încă sănătoși, din acest oraș fac parte din patrimoniul său natural, care se cere conservat. Aceștia nu numai că oxigenează orașul, ci îl și înfrumusețează. Teii de pe strada Kogălniceanu au ajuns o veritabilă emblemă a Clujului și a Universității „Babeș-Bolyai”, care își are rectoratul pe aceeași stradă. Atunci când s-a proiectat reamenajarea străzii, trebuia să se țină cont și de acest aspect și de necesitatea protejării patrimoniului său natural, nu numai a celui arhitectural. (De altfel, în proiectul de reamenajare prezentat public nu a fost vorba de nici o relocare a arborilor existenți.)

Înlocuirea arborilor vechi cu arbori tineri este o practică problematică, la care administrația orașului recurge din ce în ce mai des, în mod de cele mai multe ori nejustificat. Arborii tineri nu au cum să producă aceeași cantitate de oxigen ca cei maturi, nici nu au coroane la fel de bogate, care să asigure umbra necesară pe timp de vară. În plus, din cauza schimbărilor climatice și a proastei gestionări a spațiilor verzi, foarte mulți dintre arborii noi plantați nu se prind sau se usucă într-un an, doi, trei, după plantare. Prin urmare, ar trebui depuse toate eforturile pentru prezervarea arborilor existenți deja în oraș și plantarea altora noi PE LÂNGĂ, NU ÎN LOCUL celor vechi.

De asemenea, atunci când se inițiază lucrări de reamenajare a unor spații publice (străzi, parcuri, ansambluri cu valoare istorică, de tipul Cetățuii), ar trebui să se aibă în vedere (și) protejarea patrimoniului natural din zonă.

Prin urmare, solicităm reprezentanților Primăriei Municipiului Cluj-Napoca să găsească de urgență o soluție pentru păstrarea, în bune condiții, a arborilor de pe străzile Kogălniceanu și Universității pe amplasamentul lor actual, iar, pe termen lung, să gândească politici pentru prezervarea și îmbogățirea patrimoniului natural al orașului.”

Reamintim că primarul a spus deseori că proiectul de reamenajare urbană nu e gata si că se vor planta mai multi arbori decât inițial.

Citește și:

Boc despre șantierele din centrul Clujului: ”Au termen de finalizare în octombrie”

Distribuie articolul pe social media:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *