INTERVIU. Dan Bucșa: „Am simțit că am câștigat Champions League după victoria împotriva CFR-ului”

Dan Bucșa (35 de ani), fostul căpitan al Universității Cluj, a vorbit, într-un interviu în exclusivitate pentru Curierul de Cluj, despre derby-ul dintre „U” Cluj și CFR Cluj, programat în etapa a 6-a din Superligă. Fostul mijlocaș speră ca fosta sa echipă să fie cea învingătoare la final, însă crede că un egal ar fi echitabil pentru ambele formații.

Bucșa a fost pe teren la victoria Universității de pe terenul CFR-ului, scor 2-1, din martie 2014. Trecuseră 42 de ani până în acel moment de când alb-negrii nu mai câștigaseră în Gruia, astfel că sărbătoarea de la final a fost una incendiară. Fost jucător la Dinamo sau Petrolul, Bucșa a rememorat acea partidă, apoi a analizat cum arată cele două echipe în acest început de sezon.

„E important ca cei de acum să realizeze că joacă la Universitatea”

-Dane, ce așteptări ai de la acest meci?

-Hmm…sper într-o victorie, normal.

-Are rost să mai întreb a cui?

-Bineînțeles că a Universității. (râde)

-O să fii în tribună?

-Da, sigur că o să fiu la meci.

-Crezi că intensitatea unui meci „U” – CFR este mai scăzută față de perioada când jucai tu?

-Nu cred, acest meci tot timpul va avea intensitate ridicată, depinde cine intră în teren. Cel puțin când eram eu, împreună cu ceilalți colegi, trăgeam la maxim de noi, știind cât de importantă este o astfel de partidă.

-Cum ți s-a părut Universitatea în aceste prime meciuri din noul sezon?

-Cred că au o echipă mult mai bună față de sezonul trecut, sper doar să câștige, asta contează cel mai mult.

-Au fost aduși mulți jucători cu nume, dar rezultatele parcă întârzie să apară. De ce crezi?

-Da, dar nu numele joacă. Important este să realizeze că joacă la Universitatea Cluj, care e cea mai iubită echipă a orașului. Cred că anul acesta vor avea rezultate mult mai bune decât sezonul trecut.

-O singură victorie în cinci partide poate afecta moralul înaintea unui duel cu CFR sau un astfel de meci e aparte, special?

-Nu cred că afectează moralul echipei, începutul de campionat mereu este mai dificil. Eu chiar cred că au echipă bună anul acesta. Ca să fac o paralelă, când am câștigat ultima oară în Gruia (n.r. martie 2014, CFR – U Cluj 1-2) eram pe ultimul loc sau cel puțin pe loc retrogradabil iar moralul nu era tocmai bun.

-Ce îți mai amintești din acea partidă?

-Oho, îmi amintesc tot ce s-a întâmplat, fiecare minut, fiecare secundă. A fost ceva incredibil, mai ales ceea ce vedea din partea suporterilor. Mă simțeam de parcă am câștigat finala Champions League.

-Știu că este și o poză cu tine celebrând în fața galeriei.

-Am celebrat și în fața galeriei, nu mai știam cum să ne bucurăm. Am celebrat încontinuu după acel meci, cred că vreo lună.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Bucșa a sărbătorit în fața galeriei victoria împotriva CFR-ului / sursa foto: Facebook Dan Bucșa

„Fanii lui „U” apreciază mai mult dorința din teren decât scorul final”

-Numirea lui Toni Petrea pe banca tehnică cum ai primit-o?

-Un pic surprinzătoare. Nu-l cunosc pe domnul Petrea, dar mi-a plăcut ce am văzut cât a lucrat la FCSB.

-Poate fi o pălărie prea mare pentru el preluarea unei echipe cu așa istorie în spate, presiune, suporteri?

-Mie mi se pare un profesionist, dar știu cum îl percepe publicul clujean. Ei preferă un antrenor din zonă, cineva care înțelege ce înseamnă “U” Cluj. Dar îmi doresc să facă treabă bună, să-și realizeze obiectivele.

-Cât de critic ți se pare publicul Universității?

-Nu mi se par deloc critic. Cât timp echipa luptă în fiecare meci și se dăruiește, sunt mulțumiți. La finalul sezonului în care ne-am salvat de la retrogradare, ei ne aplaudau când am făcut turul stadionului. Ei apreciază mai mult dorința decât scorul final. Universitatea n-a fost niciodată un club care câștiga campionate sau cupe, dar suporterii cântau cu aceeași dăruire.

-De ce crezi că Universitatea atrage mai mulți suporteri decât CFR, având în vedere că trofeele și performața sunt dincolo?

-CFR întotdeauna a avut performanță, asta este de apreciat. Sunt un club bine organizat, dar fanii Universității au ceva aparte, sunt fani adevărați. Ei nu țin cont că echipa e în liga a III-a, a IV-a, ei tot timpul încurajează echipa. Referitor la acest subiect, mi-aș dori să fie un stadion plin mereu, nu doar la meciurile cu CFR sau FCSB.

Cumnată de căpitan, “bombă-sexy” la “Vocea României”! - Fanatik.ro
2 goluri și o pasă decisivă a reușit Dan Bucșa în 72 de meciuri pentru U Cluj / sursa foto: Fanatik.ro

„CFR se va lupta pentru primele locuri, dar cred că nu ei vor câștiga titlul!”

-De partea cealaltă, CFR-ul ce impresie ți-a lăsat în acest început de sezon?

-CFR are o echipă cu potențial, are construcție, au jucători de valoare, cred că se vor bate acolo sus și în acest sezon.

-Andrea Mandorlini vrea să implementeze un sistem nou, cu 3 fundași centrali. Cât de dificil îi este unui jucător să se adapteze după ce o lungă perioadă au jucat ceva mai clasic?

-Cred că jucătorii care au rămas au experiența necesară și valoare ca să se adapteze la noul sistem de joc. Nu cred că va fi o problemă.

-Crezi că au o șansă în plus în campionat odată cu eliminarea din calificările europene?

-Sincer, anul acesta nu cred că vor lua ei.

-Nu te convinge lotul sau antrenorul care a venit după Dan Petrescu?

-Poate că ambele, poate că e nevoie de o perioadă de timp ca să ajungă la o maturitate pentru a câștiga campionatul. Cred că întâi au nevoie de un an de tranziție, abia apoi să atace titlul.

-Ce anume crezi că va face diferența în această partidă, în afară de valoare?         

-Valorile cred că sunt apropiate, loturile sunt echilibrate, dar dăruirea va face diferența. Implicarea va conta 100%.

-Încerci un pronostic înainte de meci?

-Cred că o să termine egal, dar îmi doresc victoria Universității. Realist, să zicem 1-1, optimist..nu contează, 2-1, 1-0, nu are importanță.

Universitatea Cluj și CFR Cluj se vor întâlni în etapa a 6-a din Superligă, pe 21 august, de la ora 21:30. Duelul va fi primul găzduit de Cluj Arena în acest sezon.

sursa foto: Transilvania Reporter

Distribuie articolul pe social media: