Memoriu adresat Guvernului de medicii de la Transplant Renal. Situația e gravă!

Medicii de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca se află într-o situația gravă. După zeci de semnalări publice problema lor tot nu s-a rezolvat. Ei funcționează într-un pod în condiții improprii, la Clinica Medicală 1.

Nu mai vin bani din PNRR pentu o nouă clinică de spital, fapt ce a stârnit furia medicilor.

Aceștia au înaintat un memoriu Guvernului:

”Ajutorul Dvs. este vital pentru institutia noastră, de vreme ce în prezent institutul se confruntă cu mari probleme generate de spațiul inadecvat în care își desfășoară activitatea, singura soluție viabilă fiind cea a relocării Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca
ICUTR este centrul cu cel mai mare număr de transplanturi renale din România, atât în ceea ce privește transplantul la adulți, cât și pediatric, cu peste 2.400 de proceduri. De asemenea, în specialitatea urologie ICUTR asigură tratamentul a peste 70% din urgențele urologice la nivelul județului Cluj și 5% la nivel național. CIT va prelua în integralitate Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca. Chiar dacă pare a fi un centru regional, adresabilitatea pacienților pentru transplant renal este națională. Deși au fost realizate numeroase demersuri, în acest moment nu există nici o soluție pentru relocarea ICUTR. Situația neconformă din punct de vedere a siguranței la incendiu vizează nu doar ICUTR Cluj-Napoca ci și secțiile Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. Întreaga clădire care deservește atât secții ale Spitalului Județean cât și ale ICUTR nu poate fi autorizată privind siguranța la incendiu datorită lipsei căilor de evacuare adecvate, în caz de situații de urgență. Clădirea este aflată într-o zonă protejată, ceea ce limitează orice intervenție constructivă asupra clădirii. Menținerea ICUTR pe același amplasament, sau soluții de relocare provizorii sau dezmembrare a institutului nu sunt soluții viabile și nu rezolvă problemele structurale existente care țin de imposibilitatea realizării unor circuite funcționale corecte și eficiente. Situația existentă e gravă deoarece afectează si dezvoltarea ICUTR Cluj-Napoca în raport cu necesarul de servicii de sănătate urologice si de transplant renal din România. Există modalități terapeutice moderne pe care nu le putem implementa datorită lipsei spațiului,, se arată în memoriu.

ICUTR Cluj-Napoca are un numar de 380 de angajati din care 230 de medici rezidenti. Este cel mai mare centru transplant renal din țară, cu 11.000 de pacienți din peste 32 județe ale țării.

Distribuie articolul pe social media:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *