Proiecție specială a filmului Libertate la Teatrul Național Cluj-Napoca! Dialog despre Revoluție între istoricul Mădălin Hodor și regizorul filmului.

Transilvania Film anunță o proiecție specială a filmului LIBERTATE urmată de un dialog despre Revoluția Română la care vor participa istoricul Mădălin Hodor, Răzvan Rotta (care a surprins pe 21 decembrie 1989 mai multe fotografii-document în Cluj-Napoca), regizorul Tudor Giurgiu și actorii Teatrului Național Cluj-Napoca care joacă în film: Ionuț Caras și Cătălin Herlo. Dialogul va fi moderat de jurnalistul Mihnea Măruță

Evenimentul va avea loc duminică, pe 10 decembrie, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Național Cluj-Napoca. 

În cadrul evenimentului va fi proiectat în premiera și scurtmetrajul Pânză de păianjen, dedicat actorului Călin Nemeș, erou al Revoluției din 1989, regizat de cineastul amator clujean Valentin Grancea. Filmul conține imagini nedifuzate până acum ale Revoluției din Cluj-Napoca, precum și cadre din Golaniada din 1990, în care apar personalități precum Ana Blandiana, Augustin Buzura și Ion Mureșan.

Biletele au fost puse în vânzare online, dar pot fi achiziționate și de la casa de bilete a teatrului – https://eventbook.ro/film/bilete-film-libertate-cluj-napoca 

Mădălin Hodor este istoric, absolvent al Facultăţii de Istorie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi, și angajat al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivei Securităţii, Bucureşti. A publicat, printre altele, studiile „Ce nu cuprinde un dosar de Securitate” (CNSAS, Totalitarism şi rezistenţă, teroare şi represiune în România comunistă, 2001), „«Cine a tras în noi după 22». Studiu asupra vinovăţiilor pentru victimele Revoluţiei Române din decembrie 1989” (în colab., Noua Revistă de Drepturile Omului, 2018).

Evenimentul este realizat cu sprijinul Teatrului Național Cluj-Napoca și Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. Partener de mobilitate: Autonom. 

LIBERTATE spune o poveste mai puțin cunoscută. În Sibiu, în haosul lunii decembrie 1989, mai mulți bărbați – securiști, militari, civili – au fost ținuți ostatici într-o piscină dezafectată și acuzați că sunt teroriști. Din distribuția filmului fac parte unii dintre cei mai îndrăgiți actori ai momentului – Iulian Postelnicu, Mirela Oprișor, Alex Bogdan, Alexandru Papadopol, Alex Calangiu, Andreea Grămoșteanu, Cuzin Toma, Leonid Doni, Andi Vasluianu, Ștefan Iancu sau Ionuț Caras. 

Filmul a câștigat anul acesta Premiul pentru Cel mai Popular Film Românesc la TIFF, Premiul CICAE la Sarajevo, Premiul Juriului Ecumenic la Cinefest Miskolc și Premiul pentru cele mai bune costume și decoruri (semnate de Viorica Petrovici, respectiv de Vali Ighigheanu) la Waterloo Historical Film Festival.   

LIBERTATE este o co-producție România-Ungaria, produs de Libra Films și Mythberg Films și distribuit în România de Transilvania Film. Pentru distribuția internațională, filmul a fost achiziționat de compania londoneză Reason8.

Sponsorii campaniei de promovare a filmului Libertate sunt Vodafone România, Banca Transilvania, Groupama, Conceptul Lab by Theo Nissim, Iulius Group, Aqua Carpatica.

Distribuie articolul pe social media: