Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat, a explicat că, în cadrul intervenţiei de la Crevedia de săptămâna trecută, acţiunea pompierilor a avut la bază „o abordare defensivă”, al cărei scop a fost acela de a răci cisternele din zonă şi de a preveni extinderea focului”.
Primul apel la 112 în cazul exploziilor la staţia GPL de la Crevedia a anunţat o explozie urmată de incendiu la o locuinţă, iar unul dintre hidranţii din zonă nu avea presiune, ceea ce a impus alimentarea cu apă a cisternelor în sistem navetă, maşinile mergând şi alimentând din altă parte, declară şeful DSU Raed Arafat, care prezintă raportul preliminar al intervenţiei din data de 26 august desfăşurată în localitatea Crevedia. Arafat a ţinut să precizeze că în astfel de situaţii, conducerea intervenţiei, partea tehnică, este făcută de pompieri şi executată de pompieri. Exploziile s-au soldat cu moartea a trei persoane şi cu rănirea a peste 50, majoritatea pompieri.
10 locuinţe au fost distruse în urma incendiului şi peste 70 afectate. 11 autospeciale de pompieri au fost avariate. Raed Arafat a ţinut să precizeze că în astfel de situaţii, conducerea intervenţiei, partea tehnică, este făcută de pompieri şi executată de pompieri.
”Cand am ajuns acolo, dispozitivul era stabilit oamenii erau stabiliţi, activitatea era în desfăşurare. Toate aceste aspecte erau stabilite de pompieri”, a subliniat Arafat.
Arafat a prezentat din nou cronologia autorizării staţiei GPL: autorizare în octombrie 2011 de către ISU Dâmboviţa, cu capacitate de depozitare GPL de 4.000 litri: în 30 iulie 2020, ISU a făcut un control, constatând schimbarea amplasamentului şi fiind retrasă autorizaţia; în octombrie 2020 s-a decis închiderea obiectivului, iar în 13 octombrie2020, operatorul a notificat ISU Dâmboviţa că punctul de lucru a fost închis.
”Aici rolul ISU s-a finalizat”, a precizat Raed Arafat.
El a amintit că firma care deţinea staţia GPL a fost amendată cu 10.000 d elei şi pentru utilizarea unei pompe neomologate pentru transvazarea gazului.
Acesta a anunţat de asemenea că la momentul intervenţiei niciun reprezentant al firmei nu s-a aflat la faţa locului pentru a discuta cu pompierii.
Conform lui Arafat, „echipajele de intervenţie au sosit în timp mult mai scurt decât s-a vehiculat”.
El a relatat că prima cisternă care a explodat „a zburat şi a fost aruncată spre o casă”, iar pe parcursul incendiului focul trecea peste drumul naţional pe marginea căruia era amplasată staţia GPL.