După „anii grei” din perioada pandemiei, sectorul festivalier dă în sfârșit semne că și-a revenit din plin, oferta evenimentelor de acest tip diversificându-se în mod semnificativ în ultimii 2 ani. Iar în această mare tot mai extinsă, este destul de ușor să te rătăcești în calitate de navigator de ocazie, care dorește poate să bifeze o experiență mai inedită pentru un mic concediu sau vacanță, dar care nu este sigur ce curs să urmeze, cu atâtea opțiuni disponibile. Desigur, fiecare dintre noi avem propriile preferințe muzicale, și în general tindem să gravităm înspre ce cunoaștem deja (nimic greșit cu asta). Spre exemplu la rândul meu, fiind un fan dedicat al diverselor sub-tipuri de muzică rock care au apărut în ultima jumătate de secol, obișnuiesc să particip preponderent la concertele unor artiști cu acest profil. Dacă ar fi însă să aleg un singur festival de muzică rock pe care să-l recomand atât cititorilor din România care îmi împărtășesc deja această pasiune, dar și celor care poate ar dori din pură curiozitate să încerce ceva față de care nu cunosc prea multă familiaritate, există un eveniment care, cel puțin pentru mine, a ieșit în evidență față de toate celelalte – anume festivalul Artmania, organizat la Sibiu.
Ediția din 2023 s-a desfășurat în perioada 28 – 30 iulie și a reușit să adune peste 20.000 de participanți (printre care s-a regăsit un număr considerabil de turiști străini, veniți „special” la Sibiu pentru acest eveniment), transformând timp de 3 zile orașul săsesc în capitala muzicii rock din această regiune a Europei – și nu numai.
Acest festival nu este o noutate, fiind organizat începând cu 2006 (ajungând acum la a 16-a ediție) și păstrând în mare același concept de atunci și până în prezent – un weekend de concerte rock în Piața Mare a orașului, organizate concomitent cu diverse expoziții artistice sau evenimente culturale în zonele adiacente din centru. Iar câțiva dintre artiștii care au urcat pe scenele sibiene zilele trecute nu au fost la prima lor apariție în cadrul festivalului, Wardruna, Haken, Sirenia sau Steven Wilson (solistul formației Porcupine Tree) concertând și în cadrul unor ediții anterioare ale acestuia.
Și totuși, plecând înapoi spre Cluj duminică seară, am rămas cu sentimentul că ediția din acest an a festivalului a fost un pas înainte, care oferă acestuia potențialul de a trece, gradual, într-o „ligă” superioară. În paragrafele de mai jos, voi rezuma experiența mea de la Artmania 2023, pentru a expune motivele care fac acest festival unul demn de vizitat în anii ce urmează.
Atmosfera deosebită
Un aspect care m-a impresionat înainte ca primele concerte programate în Piața Mare să înceapă a fost o senzație specifică, pe care nu am mai trăit-o până la acel moment participând la festivaluri muzicale. Anume, am sesizat combinația deosebită între tematică culturală a evenimentului (anul acesta, cea a civilizației vikinge din Scandinavia) și locația aleasă pentru desfășurare – centrul Sibiului, o zonă care încă își păstrează din punct de vedere arhitectural caracteristicile de oraș medieval germanic.
În Piața Huet, timp de 3 zile norvegienii de la Folket Bortafor Nordavinden au cântat compoziții tradiționale scandinave și au invocat mai mulţi zei vikingi în cadrul ceremonialului Blot, oferind publicului mostre din cele mai reprezentative aspecte ale culturii nordice din perioada „Evului Întunecat”. În aceeași locație, au fost organizate prelegeri despre mitologia vikingă, proiecții de filme, sau discuții libere despre viața contemporană în țările scandinave.
Conform Codruței Vulcu, fondatoarea și principala organizatoare a festivalului, ediția din acest an a fost realizată cu sprijinul Granturilor SEE 2014 – 2021 in cadrul Programului RO-CULTURA. Granturile SEE reprezintă contribuţia Islandei, Principatului Liechtenstein şi Regatului Norvegiei la reducerea disparităţilor economice şi sociale în Spațiul Economic European, programul RO-CULTURA având ca obiective generale cooperarea culturală, antreprenoriatul cultural sau managementul patrimoniului cultural.
Pe lângă șansa neașteptată de a vedea vikingi plimbându-se și cântând pe străzile Sibiului, aspectul cultural s-a manifestat și prin promoțiile adoptate de Muzeul Național Brukenthal (festivalierilor fiindu-le acordate reduceri substanțiale).
Dar un lucru cu adevărat deosebit a fost preponderența turiștilor străini, oameni din toate colțurile lumii venind la Sibiu pentru a experimenta festivalul Artmania. În acest cadru multicultural (potrivit unei zone care a avut un asemenea specific de-a lungul istoriei sale), am avut șansa de a dialoga cu semeni veniți tocmai din țări precum Brazilia, Serbia, Filipine, Norvegia sau Marea Britanie, toți acești oameni fiind aduși împreună de o pasiune comună pentru muzică și dorința de a o experimenta în cadrul unic oferit de centrul Sibiului.
Varietate pentru iubitorii muzicii rock
Un alt aspect îmbucurător a fost diversitatea vizibilă și la nivelul muzicii propriu-zise, pasionații de rock având șansa de a vedea la lucru trupe aparținând unor sub-genuri variate, fiecare având anumite caracteristici diferite.
Pe cele două scene din Piața Mare (Main Stage, si scena „Voice of Odin”, mai mică), de-a lungul celor 3 zile de festival au concertat formații de rock și metal progresiv, metalcore, black metal, indie rock, metal gotic și simfonic, rock alternativ sau folk nordic.
Printre acestea s-au numărat formații consacrate, precum legendele britanice ale rock-ului progresiv de la Porcupine Tree (care au concertat în cadrul ultimului turneu sub acest nume, formația urmând să se despartă permanent), pionierii black metal norvegieni de la Emperor, „confrații” de gen elvețieni de la Samael (care au deschis prima zi a festivalului), sau apreciatul ansamblu Wardruna, care se folosește de instrumente tradiționale pentru a reprezenta scenic interpretări moderne ale compozițiilor din epoca vikingă (este de remarcat performanța aducerii în țara noastră a primelor două formații, concertele de la Artmania fiind primele lor spectacole în România).
Totodată, am rămas plăcut surprins și de formațiile care au urcat pe scena „Voice of Odin”, acestea oferind la rândul lor show-uri memorabile. De remarcat au fost concertele foarte energice ale celor de la Roadkillsoda (România) și Koikoi (Serbia), două trupe care se află în activitate de 12 respectiv 6 ani, dar care au oferit două din cele mai bune spectacole ale festivalului – încă o dovadă că muzica rock se află, din fericire, departe de moartea profețită deseori de Gene Simmons, basistul formației americane Kiss.
Planificare bine organizată
Un aspect foarte important pentru orice experiență de festival este, evident, organizarea, iar planificarea Artmania trebuie trecută la rândul ei în revistă. Pe lângă faptul că fiecare concert susținut la Main Stage a fost urmat în mai puțin de 5 minute de un spectacol la scena „Voice of Odin” (aflată în celălalt capăt al pieței, accesul fiind astfel unul facil și rapid), organizatorii au oferit constant update-uri în aplicația mobilă oficială a evenimentului, fiind anunțate, spre exemplu, sesiuni de meet-and-greet cu unele din formațiile festivalului (precum Pain Of Salvation sau Haken). Piața a fost de asemenea „dotată” cu o sumedenie de standuri (oferind tradiționalele băuturi nelipsite de la festivaluri), un centru de prim ajutor, magazin de muzică, librărie, terasă, merch stand, centre de donații, și inclusiv un cort pentru cei interesați să-și facă tatuaje temporare. Locația evenimentului a făcut ca centrul Sibiului să ofere la rândul său o multitudine de oferte participanților, atât din punct de vedere al alimentelor dar și pentru cei interesați să plece din oraș cu obiecte care să le aducă aminte de experiență (tarabele cu suveniruri ale comercianților locali fiind întâlnite la fiecare pas).
Gânduri finale
Dacă inițial am mers la Sibiu doar pentru a vedea câteva formații rock pe care le apreciez, pot spune, la două zile după întoarcerea la Cluj, că experiența oferită de Artmania înseamnă în realitate mult mai mult de atât. Din acest motiv, recomand atât pasionaților de rock, dar mai ales cititorilor care poate au alte preferințe muzicale, să bifeze cel puțin o participare la acest festival – mă îndoiesc serios că cineva ar putea regreta atmosfera Sibiului medieval adus la viață din plin de muzică la mijlocul verii, această imagine având acum un loc de cinste în rândul amintirilor mele rămase de la festivaluri de-a lungul timpului.
Reportaj realizat de Tudor Chicet și Tiberiu Fărcaș