Senatorul Adrian Oros, membru al Comisiei pentru Agricultură, Industrie Alimentară și Dezvoltare Rurală, adresează o serie de întrebări Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) cu privire la gestionarea focarelor de Pestă a Micilor Rumegătoare în România.
Oros subliniază că întârzierea confirmării bolii și managementul deficitar al acesteia au generat probleme majore pentru crescătorii de oi. El critică și monopolul asupra transportului mieilor și implică autoritățile în investigarea unor posibile surse și motive ale răspândirii bolii.
”Se cunoaște că principala sursă de venit, de supraviețuire, a adevăraților crescători de oi ( nu a vânătorilor de subvenții, a celor ce comercializa certificate de origine false) este vânzarea mieilor. Majoritatea ajung în zona Golfului și uneori în Europa.
Dar și aici, de multe ori, din cauza unui oarecare monopol pe transport si a unor jocuri de culise pe care băieții șmecheri( samsarii) încearcă să-l facă, prețul pe care crescătorii români îl obțin nu este întotdeauna unul corect, care să le acopere cheltuielile.
Anul acesta, până la apariția focarelor de Pestă a Micilor Rumegătoare, lucrurile păreau ca stau bine, prețul la miel fiind unul care îi mulțumea pe oieri.
Dar modul cum a fost gestionată această boală de către autoritățile competente lasă multe semne de întrebare.
De aceea, în calitate de senator, membru în Comisia pentru Agricultură, Industrie Alimentară și Dezvoltare Rurală, am pus câteva întrebări celor din conducerea ANSVSA, instituție care este în subordinea premierului Ciolacu. Care are cu totul alte preocupări legate de comasarea și fraudarea alegerilor.
Senator Adrian Oros
Președinte Forța Dreptei Cluj
Parlamentul României
Senat”.
Întrebarea adresata de Nechita Adrian Oros
”ÎNTREBARE
Către: Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor
In atenția: Domnului Președinte Dr. Alexandru Bociu
Din partea: Senator Oros Nechita Adrian, circumscripția electorală nr 13 Cluj
Obiectul întrebării: diagnosticarea și evoluția pe teritoriul României a Pestei Micilor Rumegătoare
Domnule Președinte,
În contextul diagnosticării și evoluției pe teritoriul României a Pestei Micilor Rumegătoare, vă rog respectuos să ne răspundeți la următoarele:
1. Care este data la care au fost semnalate pentru prima dată focare de boală cu mortalitate mare la oi? Va rugam sa ne precizati de ce a durat peste o lună pentru a confirma boala, având în vedere că mortalități foarte mari au fost raportate de mai bine de 45 de zile. De altfel, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a descoperit prezența anticorpilor pentru PMR care indică o evoluție îndelungată a bolii?!
2. Câte asemenea episoade au fost semnalate și în ce județe?
3. Pentru animalele ce urmează a fi exportate, la ce laboratoare sunt efectuate testele de laborator obligatorii conform cerintelor sanitare veterinare din certificatele sanitare pentru export? Rezultatele acestor investigatii de laborator au evidentiat vreodată prezenta vreunei boli?
Vă rugăm să ne furnizați rezultatele analizelor de laborator pentru animalele exportate de la începutul anului până in prezent.
4. ANSVSA este conștient că sursa de pătrundere pe teritoriul României a Pestei Micilor Rumegatoare este reprezentată de oile infectate aduse dintr-un stat unde evoluează această boală? Sau a identificat alte surse?
5. La ce laboratoare s-au făcut analizele pentru oile exportate în Maroc, care au murit după ce au ajuns la destinație? Din ce ferme și județe au plecat acele oi?
6. Cum vor despăgubi autoritățile romane crescatorii de oi ce vor suferi pierderi imense odată cu închiderea piețelor de de export consacrate (țările din Orientul Mijlociu) ca si consecinta a aparitiei pestei micilor rumegatoare in Romania?
7. Nu exista posibilitatea ca această boală să fie introdusă intentionat în țară în interesul unora care vor cumpăra la prețuri de nimic miei de la oieri, urmând ca apoi să-i exporte după stingerea focarelor sau din alte țări ale UE?
8. Când a convocat conducerea ANSVSA Consiliul Științific și ce măsuri s-au luat pentru supraveghere pasivă ?
Solicit răspunsul în scris.
Cu considerație,
Senator Nechita Adrian Oros,
Membru în Comisia pentru Agricultură, Industrie Alimentară și Dezvoltare Rurală”.
sursa foto: facebook