Studiu imobiliar Deloitte: locuinţele din România sunt printre cele mai accesibile din Europa, dar prețurile din Cluj continuă să crească

”România se află pe locul al treilea în topul ţărilor europene cu cele mai ieftine locuinţe, după Bosnia şi Herţegovina şi Grecia, cu un preţ mediu de 1.417 euro/mp pentru o locuinţă nouă, în creştere de la 1.266 euro/mp în 2021”, precizează un studiu realizat de Deloitte Property Index pentru anul 2023. Acest clasament a fost realizat folosind informațiile ce vizează situația din principalele orașe ale celor 27 de țări analizate. 

Orașul european cu cele mai scumpe locuințe este Parisul, unde un apartament nou are un preț mediu de 14.622 euro/mp. „Podiumul bogaților” este completat de Munchen cu 11.400 euro/mp și Londra cu 9.163/mp.

În comparație, în România, cel mai scump oraș din acest punct de vedere este, ca de obicei, Cluj-Napoca, cu 2363 euro/mp. Însă față de anul trecut, Clujul a înregistrat o scumpire cu 21.8%, și se ridică iarăși întrebarea dacă nivelul salariilor poate ține pasul cu aceste creșteri care par să nu se mai  termine. Bucureştiul, între timp, ocupă locul al doilea, cu 1.693 euro/mp.

Clujul se află, astfel, într-un „club-select” la nivel european: în doar alte 3 state de pe continent, un oraș din „provincie” este mai scump decât capitala: Irlanda (unde Cork City prezintă cele mai piperate prețuri pentru locuințe), Italia (unde Milano devansează Roma) și Spania (Barcelona ocupând primul loc din acest punct de vedere de mai mulți ani).

Această situație se reflectă și atunci când analizăm piața chiriilor din România: Cluj-Napoca are o chirie medie lunară de 8,6 euro/mp, în timp ce chiriaşii din Bucureşti plătesc în medie 8,1 euro/mp pe lună.

 

Distribuie articolul pe social media:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *