Un film românesc vechi de aproape 100 de ani, proiectat în cadrul festivalului TIFF

Duminică,  11 iunie, a avut loc în cadrul cele de-a 22-a ediţie a festivalului TIFF, proiecţia filmului Manasse, în regia lui Jean Mihail, la cinema Dacia din cartierul Manastur. Manasse este un film bazat pe drama scrisă de Ronetti Roman şi publicată în anul 1900.

Filmul a fost realizat în anul 1925 şi spune povestea unei familii de evrei din România interbelică. Manasse este capul familiei şi un evreu care respectă cu stricteţe tradiţiile iudaice, tradiţii pe care încearcă să le impuna şi celorlalţi membrii ai familiei sale. Conflictul porneşte în momentul în care nepoata lui Manasse se hotărăşte să se marite cu un tânăr ortodox, un lucru pe care părinţii şi bunicul fetei nu îl pot concepe.

Pelicula a fost restaurată complet de Arhiva Naţionala de Film şi oferă câteva imagini de epoca inedite cu locaţii din Romania interbelică, precum străzile oraşului Fălticeni, caleea Victoriei din Bucureşti sau Gara de Nord. Producţia cinematografică prezintă de asemenea si o imagine a comunităţii evreieşti din România de dinaintea Celui De-al Doilea Razboi Mondial, o comunitate care în aceea perioadă era una cu o prezenţă puternică în societatea românească, dar care astăzi drept urmare a evenimentelor politice care s-au succedat în ultimii 80 de ani, este aproape dispărută.

Producţia cinematografică Manesse a fost realizată înainte de apariţia filmului sonor, astfel filmul conține o serie de inserturi de dialog pentru a ajuta publicul să înţeleagă ce discută personajele între ele. Filmul a fost acompaniat muzical de către formaţia Volekh Quartet, pe ritmuri klezmer, etno și lăutărești. Evenimentula fost sold out.

Distribuie articolul pe social media:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *