VIDEO Ioan Aurel Pop, președintele Academiei, la Cluj despre situația cu statuile de la Teatru și de pe Kogălniceanu: ”A fost un atentat”

fooPreședintele Academiei României, istoricul Ioan Aurel Pop, a vorbit astăzi la lansarea unei cărți despre Lucian Blaga și Elena Daniello, la Biblioteca Central Universitară (BCU). El s-a referit, pe scurt, si la situația cu semnaturile schimbate, scoase si repuse, la statuile de la Teatrul Național ale lui Eminescu si Blaga, dar si despre situatia despre strada Kogălniceanu, cu grupul  statuar Școala Ardeleană și statuia lui Emil Racoviță.

Președintele Academiei nu s-a sfiit să spună că tot ce s-a întâmplat din februarie 2023 până recent cu aceste statui în Cluj-Napoca a fost un ”nou atentat”. De altfel el a criticat și în revista de cultură Apostrof aceste fapte.

El a explicat și în ce context comuniștii l-au dat afară Blaga din Academie și Universitate și ce noroc a avut filosoful să nu putrezească ca alți omologi ai lui în pușcăriile comuniste.

Reamintim că soclul grupului statuar Școala Ardeleană a fost scos iar brazii din spate tăiați, iar statuia lui Emil Racoviță îndepărtată, fapt ce a dus la proteste din partea unei  părți a societății civile și a unor universitari renumiți. Primăria a decis refacerea soclului si repunerea statuii lui Racoviță, aceste decizii încă așteaptă să fie implementate. De asemenea, la  Teatrul Național a fost o neînțelegi privind inscripționarea numelor lui Eminescu și Blaga în dreptul statuilor acestora dar situația a fost până la urmă rezolvată.

Vă oferim filmarea făcută de reporterul Curierul de Cluj, cu referire la ce am scris de la minutul 6.48:

Foto Balla Bela/Curierul de Cluj

Distribuie articolul pe social media:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *