Câți români își serbează azi onomastica? Statistica MAI

Calendarul ortodox îl sărbătorește astăzi pe Sfântul Alexandru din Constantinopol, episcop al Byzantiumului și primul arhiepiscop al orașului rebotezat de împăratul Constantin cel Mare chiar în timpul vieții înaltului prelat. 

Deși Alexandru are o importanță deosebită în istoria creștinismului timpuriu, istoricii susțin că cele mai multe informații despre viața lui au mai degrabă un caracter legendar.

Conform Synaxarionului, Alexandru s-a născut în regiunea Calabria din Italia și încă de la o vârstă fragedă a fost dat în grija unei mânăstiri, unde a devenit un credincios dedicat și hotărât să își trăiască viața pentru a-l cinsti pe Dumnezeu. În adolescență ar fi avut parte de o serie de viziuni divine, în timpul unui post de 20 de zile. Ulterior, invaziile sarazinilor l-au determinat să călătorească în Grecia, unde a devenit mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Mitrofan al Byzantiumului. La retragerea din funcție a acestuia în anul 314, pietatea și înțelepciunea remarcabilă a învățăcelului l-au determinat pe Mitrofan să îl aleagă pe Alexandru drept succesor.

Sfântul Alexandru l-a servit pe Dumnezeu în calitate de episcop în următorii 23 de ani, dedicăndu-și mare parte din timp dezbaterilor teologice contra păgănilor și combaterii ereziilor. Probabil cel mai renumit adversar al lui Alexandru a fost Arius, artizanul „ereziei arianismulului”, care a reușit să câștige numeroși adepți în perioada respectivă. 

În 330, fosta colonie Byzantium a primit un nume care avea să lase o moștenire deosebită  istoriei umanității: Constantinopol, după împăratul roman care a transformat creștinismul în religia de facto oficială a Imperiului , moment care l-a găsit pe Alexandru în funcția de arhiepiscop al noii capitale.

Soarta a făcut ca Alexandru să părăsească această lume chiar în 337, anul morții împăratului Constantin cel Mare.

Deși numele Alexandru era unul comun în regiunea balcanică încă din perioada Antichității Clasice mulțumită moștenirii culturale elenice, creștinismul l-a răspândit dincolo de granițele lumii grecești, devenind în timp un nume deosebit de comun în toată Europa și chiar și peste ocean.

Conform statisticilor oficiale furnizate de MAI, aproximativ 2.2 milioane de români botezați cu derivate ale acestui nume își sărbătoresc astăzi onomastica, „Alexandru” fiind unul din cele mai răspândite nume printre locuitorii țării noastre.

 

Distribuie articolul pe social media: